Евровотът зависим от Украйна, смята ген. Атанасов

Евровотът зависим от Украйна, смята ген. Атанасов | StandartNews.com

Плевен Ако БСП и ДПС имат по-малко от 9 евродепутата на предстоящите избори, това означава, че наесен сме на предсрочни парламентарни избори. Тази прогноза направи в Плевен ген. Атанасо Атанасов с уговорка, че вероятността това да се случи е голяма. Ще стане ясно, че има промяна в общствените нагласи и правителството няма да удържи властта, допълни той.

Развитието на кризата в Украйна ще се отрази силно на политическата обстановка у нас, подчерта Атанасов. Според него там се подготвя гражданска война, раздават калашници. Изострянето на кризата може да отслаби натиска на руската агентура към България, а сегашното българско правителство обслужва интересите на Русия. Обратно, ако овладеят положението, може да ударят България като следващото слабо звено. В този смисъл от значение е колко евродепутата ще получат „АБВ" и Първанов, което усилва позициите на Русия. Според ген. Атанасов тежката корупция и имитацията на обществените поръчки пречи на чуждите инвеститори. Той посочи като пример скандала с министър Ангел Найденов с огражденията по границата, където били откраднати 4 млн лева за партийната организация в Казанлък. Фирмата на местния лидер на БСП бил избран за доставчик на тел, като участвал с цени на линеен метър вместо на килограм, каквато е практиката, разкри той.

Новият избирателен кодекс не решава проблема с мъртвите души в избирателните списъци, а напротив, коментира Меглена Кунева. За съжаление за българската политическа система по-ценни са мъртвите души, отколкото живите избиратели. За тях се грижат повече. Въпросът с изчистването им е прост и технически, но управляващите не искат честни избори. Преференциалният вот за евроизборите не е за другите избори като местните. Спред Кунева се случва поредното „опростачване" - политическите сили да ползват европейските избори само за лакмус и да не им придават достатъчна тежест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай