Европа ни дава Е30 млрд. Но какви са условията?

За да ги получим ни трябва национален план за подпомагане на икономиката

Европа ни дава Е30 млрд. Но какви са условията? | StandartNews.com

Общата сума, която ще бъде на разположение на страната ни, ще е 30 милиарда евро. 9 милиарда от тази сума е по линия на кохезионната политика, друга част - по линия на селскостопанската политика. Това съобщи в парламента вицепремиерът Томислав Дончев, отговаряйки на въпрос от БСП за изготвянето на Националния план за оползотворяване на средствата от ЕС за преодоляване на здравните и икономическите последици от COVID-19.

"За да имаме достъп до европейските средства, трябва обаче да изготвим национален план как ще инвестираме средствата. Крайният срок за представяне на плана за управление на тези средства и за мерките за справяне с последствията от кризата е април догодина", заяви Дончев.

Националният план трябва да акцентира върху подпомагане на икономиката, както и за стабилизиране на системите да могат да реагират на шокове. Устремът към реформи ще бъде водеща цел, каза още Дончев. По националния план се работело още преди ЕС да постигне съгласие за средствата за подпомагане на държавите-членки. До момента има събрани 60 проекта за 20 милиарда. По думите на Дончев трябва да се изберат най-качествените.

"Тези пари трябва да се инвестират в цели, които ще имат наистина ефект, подчерта вицепремиерът. - Няма как да избягаме от политиките по декарбонизация", каза Дончев. Средствата ще отидат за усилване капацитета на здравната система, в образованието, в дигитализацията и иновации. Конкретни реформи не са договаряни, обясни той за очакваното финансиране. "Нашата позиция е била, че върховенството на закона трябва да е предварително условие", каза Дончев.

Депутатът от БСП Драгомир Стойнев настоя националният ни план да бъде обсъден в българския парламент. Той се усъмни в капацитета на управляващите да осъществят нужните реформи.

Ако допреди няколко месеца говорихте, че този прословут план ще бъде готов през есента, днес току-що казахте, че ще бъде готов в края на годината и началото на следващата, посочи Драгомир Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай