Вторник,

Еврокомисията трябва да благослови схемата 60:40

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Страната ни очаква да получи разрешение от Европейската комисия да започне изплащането на средствата по схемата „60:40“. По думите на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева плащанията към фирмите по тази антикризисна мярка трябва да започнат на 14 април.

Тя потвърди, че по въпросната схема държавата поема 60% от осигурителния доход (брутната заплата) на работниците от засегнатите от коронавируса компании, както и осигуровките за тези 60%.

По думите на социалния министър причините за забавянето на старта на плащанията към фирмите са две. От една страна самата ЕК е трябвало да подмени формуляра за кандидатстване заради обявената от председателя Урсула фон дер Лайен инициатива SURE. Тази европейска програма предвижда отпускане на кредити при облекчени условия за фирмите в допълнение към мярката „60/40“.

От друга страна забавянето се е наложило заради скорошната промяна в правителственото постановление за „60:40“, с която държавата се ангажира да поеме и осигуровките за 60-те процента от брутната заплата на служителите.

До края на вчерашния ден заявленията от компаниите по схемата за подпомагане са 873. Въпросните заявления обхващат 12 400 служители.

„Фирмите, които искат помощ са предимно микро и малки предприятия и са от секторите на ресторантьорството, хотелиерството, преработвателната промишленост, мебели и др. Сред тях има и заведения за бързо хранене“, обясни тя.

„Очакваме да бъде публикувана промяната в Закона за извънредното положение и започваме работа още днес следобед по промени на постановлението на Министерския съвет. Ще направим и бърза консултация със социалните партньори, така че да можем да приемем постановлението в максимално кратки срокове“, каза още Сачева.

По думите ѝ всички подадени до момента заявления няма нужда да бъдат преработвани или пускани отново. Парите, които трябва да бъдат изплатени на работодателите, ще бъдат преизчислени.

Социалният министър отбеляза, че от началото на извънредното положение до днес 61.6 души са се регистрирали като безработни в бюрата по труда. Става въпрос както за хора, съкратени от работодателя си, така и за такива, завърнали се от чужбина в България.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички