Еврокомисар посочи условието за присъединяването ни към Еврозоната

Марейд Макгинес на среща с Николай Денков и Асен Василев

Еврокомисар посочи условието за присъединяването ни към Еврозоната | StandartNews.com

Дискусията беше много интересна. Това каза премиерът Николай Денков след срещата с еврокомисаря по финансова стабилност Марейд Макгинес и министър Асен Василев на брифинг в Министерския съвет. 

Комисар Макгинес заяви, че "е ясно, че България ще се присъедини към Еврозоната, но това изисква да се покрият конкретни критерии".

Комисар Макгинес заяви, че "е ясно, че България ще се присъедини към Еврозоната, но това изисква да се покрият конкретни критерии". 

Запитана за конкретни мерки за санкции по отношение на Русия и по-конкретно, че Бургаската рафинерия на "Лукойл" ги е избягвала Марейд Макгинес отговори така: "Тези санкции са най-задълбочените, които Европа някога е прилагала. Колкото повече са санкциите, толкова по-голяма е опасността да се избегне изпълнението им. За да се избегне такова заобикаляне, трябва да бъдем изключително стриктни и да внимаваме за потоците на търговия. Знаем, че има определени стоки, които отиват на бойното поле, идващи от държави, които заобикалят тези санкции. Изключително силно приветстваме желанието ви да премахнете дерогацията за вноса на руски петрол", каза еврокомисарят, предаде БТА.

Премиерът категорично заяви, че "абсолютно категорично всички проверки досега показват, че "Лукойл" не е нарушил нито един регламент европейски, нито един български закон, нита една митническа проверка".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай