Евродепутат за пестенето на газ. Мисия невъзможна

Петър Витанов скептичен, че България може да изпълни препоръките на ЕС

Евродепутат за пестенето на газ. Мисия невъзможна | StandartNews.com

Предложенията на ЕК за намаляване на потреблението на газ от препоръчителни и доброволни, но биха могли да станат задължителни в една изострена ситуация. Това е потенциална възможност и предизвикателство, каза в студиото на “Денят започва” Петър Витанов - евродепутатът от БСП/Прогресивен алианс на социалистите и демократите.

“Макар че след като излезе това предложение от председателя на ЕК, доста държави изразиха своите резерви. Причината е, че ние имаме държави с различни специфики - едни са много по-зависими от руския газ, на други икономиките като цяло са по-зависими от газа. Би трябвало тези специфики да се отчитат и да не се прилага стандартизиран подход, защото няма да има необходимия резултат. Това вече изразиха 12 държави”, обясни той.

Витанов допълни, че липсва българската позиция и ще му е любопитно да разбере каква е.

“Слушах представителите на газовата асоциация, които казаха, че това е невъзможно, поне за България е неизпълнимо. И действително изглежда така. Не знам коя ще е тази държава, която ще каже на определени предприятия или сектори, че няма да получават газ и ще трябва да спрат производството”, подчерта той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай