Евгени Диков оглавява следствието

Евгени Диков оглавява следствието | StandartNews.com

София. Единодушно с 23 гласа "за" и един "въздържал се" градският прокурор на София Евгени Диков бе избран за директор на Националната следствена служба. Той бе и единственият кандидат за позицията.

На изслушването преди това, Евгени Диков заяви, че има нужда от законодателни промени. Разчитам, че е уместна промяна в Закона за защита на лицата. Главният прокурор Сотир Цацаров попита Евгени Диков, какво е виждането му за евентуално ново структуриране на службата, разделяне на следователите в отделни специализирани отдели.

„Отразил съм негативните си бележки към националния анализ, който беше направен. Има остаряла нормативна уредба. Със сега действащата структура има някои несъответствия между отделите. Отдел, който разследва Трафик на хора и същевременно осигурява обучение на следователи, някак си е несъвместимо и не би трябвало да съществува", заяви Диков. Попитан - дали счита, е необходимо във всеки окръг да се развива отделен следствен отдел Диков отговори: „Изобщо не би трябвало да съществуват следователи, с месторабота примерно Районния съд". Броят на отделните възложени на следователи дела за 2013 година варира между 12 и 1", посочи той.

До избор на нов директор на НСлС се стигна, след като досегашният Бойко Найденов подаде оставка през ноември.

Диков бе предложен за директор на следствието през първата половина на миналия месец от петима от членовете на съвета - главния прокурор Сотир Цацаров, Румен Георгиев, Румен Боев, Юлия Ковачева и Галя Карагьозова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай