Ето какви подаръци носи Петков на папата

Символичният дар е изработен от деца от социалния център „Рождество Христово“

Ето какви подаръци носи Петков на папата | StandartNews.com

Българската делегация, водена от премиера Кирил Петков в Рим, ще занесе на папата изработена от вълна сцена на Рождество Христово.

Символичният подарък е изработен от деца от социалния център „Рождество Христово“, който е създаден от Католическата апостолическа екзархия - София по инициатива на Папсия съвет Cor Unum. Правителството е решило да дари на центъра събраните за подарък на Негово Светейшество средства. С тях ще бъдат закупени учебни помагала, хранителни продукти и ще се организира празник на открито за децата, пише Телеграф.

Почит

В първия ден от посещението родната делегация начело с министър-председателя се поклони пред паметта на капитан Петко войвода. Паметникът на легендарния български революционер се издига на площад „Гарибалди“ в Рим. Това не е случайно - след като е обучен във военната академия в Атина през 1864-а, Петко войвода заминава за Италия, където се среща с Джузепе Гарибалди и заживява в дома му. По случай 160-годишнината от рождението на войводата на 2 декември 2004 г. на хълма Джаниколо в Рим бе открит друг негов паметник, дело на проф. Валентин Старчев, редом до този на Джузепе Гарибалди. Точно там Кирил Петков и делегацията почетоха великия български капитан.

Литургия

По повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, премиерът ще бъде приет на аудиенция от главата на Римокатолическата църква. Днес сутринта Кирил Петков ще присъства на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“, където е погребан славянският първоучител Константин Философ. Литургията ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. След това министър-председателят Кирил Петков ще се поклони и пред мощите на Св. Кирил. По-късно по традиция Негово Светейшество ще посрещне българската делегация в Апостолическия дворец.

Венец

След аудиенцията министър-председателят Кирил Петков ще проведе среща с държавния секретар на Светия престол кардинал Пиетро Паролин. В базиликата „Свети Петър“ премиерът Петков ще поднесе венец на олтара на Св. папа Йоан Павел Втори. По време на посещението си в Италианската република министър-председателят Кирил Петков ще проведе среща и с италианския си колега Марио Драги. Двамата правителствени ръководители ще обсъдят двустранни въпроси и актуални теми от европейския дневен ред. След традиционното посещение в базиликата „Санта Мария Маджоре“, където папа Адриан ІІ благославя славянската азбука и книги, премиерът ще се срещне с делегацията от Република Северна Македония, водена от министър-председателя Димитър Ковачевски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай