Ето как Десислава Ахладова прие поста и печата

Ахладова благодари за гласуваното доверие на премиера, на правителството и коалиционните партньори, както и на народните представители

Ето как Десислава Ахладова прие поста и печата | StandartNews.com

Данаил Кирилов връчи днес ключа от касата за държавния печат на неговия наследник на поста министър на правосъдието Десислава Ахладова.

До момента тя беше негов заместник. Той й пожела успех, а тя му благодари за съвместната ползотворна  работа.

Ахладова благодари за гласуваното доверие на премиера, на правителството и коалиционните партньори, както и на народните представители.

Преди това новият министър на правосъдието даде брифинг в сградата на Народното събрание и посочи за свой основен приоритет реализирането на електронно правосъдие.

Относно проекта за промени на Конституцията, предложен от ГЕРБ, министър Ахладова посочи, че с предложенията на практика се реализират голяма част от препоръките, които продължават реформата в съдебната власт на Венецианската комисия и на ЕК. Тя даде пример с разделянето на ВСС на Съвет на съдиите и Съвет на прокурорите и премахването на Пленума, което по думите й е било една от основните препоръки през 2017 г. на Венецианската комисия.

Другият поставен въпрос бе - влиянието на министъра на правосъдието по отношение на съдебната власт и кариерните назначения на съдии и прокурори. С измененията, които се предвиждат - този проблем, който бе поставен 2015 г., също е разрешен, коментира тя.

За мотивите на министър Данаил Кирилов да напусне поста, Ахладова заяви, че те са лични. Относно подкрепата на коалиционните партньори на ГЕРБ, Ахладова заяви, че те също са били "за" нейната кандидатура.

За спорната тема за промени в Конституцията Ахладова бе категорична, че първо трябва да се постигне политически и обществен консенсус и едва тогава да бъдат приемани промени.

Новият министър коментира и появилите се публикации за закупено от нея жилище на преференциални цени. "Жилището ми се намира в кв. "Свобода", 82 кв. м. е и е изцяло закупено с ипотечен кредит, финансирано е от банка", каза Ахладова и изтъкна, че стойността на жилището й е многократно над данъчната оценка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай