ЕС с допълнителни средства за Западните Балкани

Еврокомисарят по разширяването е на обиколка в Западните Балкани

ЕС с допълнителни средства за Западните Балкани | StandartNews.com

Комисарят по разширяването на Европейския съюз Оливер Вархей заяви, че се стреми да осигури още 20 милиарда евро инвестиции, за да помогне на Западните Балкани да наваксат икономически останалата част от Европа.

Докато беше в Скопие на първия етап от обиколката си на Балканите, Оливер Вархей каза, че средствата, които ЕС планира да събере с международните си финансови партньори, ще помогнат на региона да се възстанови от финансовите последици от пандемията.

ЕС вече е одобрил пакет от 9 милиарда евро от бюджета си за Западните Балкани, който включва Северна Македония.

Вархели каза, че страните от региона трябва да подобрят своята основна цифрова инфраструктура и да направят своите енергийни системи по-надеждни и по-екологични.

Той каза, че един първоначален ход ще бъде постепенно премахване на въглищата от регионалното производство на електроенергия.

„Това може да промени играта и само чрез замяна на въглищата с газ, емисиите ще бъдат намалени с 60%“, каза Вархели.

Вархей призова правителството на Северна Македония да активизира реформите, които са ключово условие за европейска интеграция, преди всичко в областта на върховенството на закона, борбата с корупцията и системата на правосъдието.

"Трябва да видим бърза и ефикасна работа. Трябват ни резултати", заяви Вархей.

Еврокомисарят каза, че междуправителствените конференции на Северна Македония и Албания с ЕС, които бележат официалното начало на преговори за членство в блока, може да бъдат свикани до края на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай