Сряда,

ЕС с допълнителни средства за Западните Балкани

От: Мартина Суботинова -
ЕС с допълнителни средства за Западните Балкани
A
A
A

Комисарят по разширяването на Европейския съюз Оливер Вархей заяви, че се стреми да осигури още 20 милиарда евро инвестиции, за да помогне на Западните Балкани да наваксат икономически останалата част от Европа.

Докато беше в Скопие на първия етап от обиколката си на Балканите, Оливер Вархей каза, че средствата, които ЕС планира да събере с международните си финансови партньори, ще помогнат на региона да се възстанови от финансовите последици от пандемията.

ЕС вече е одобрил пакет от 9 милиарда евро от бюджета си за Западните Балкани, който включва Северна Македония.

Вархели каза, че страните от региона трябва да подобрят своята основна цифрова инфраструктура и да направят своите енергийни системи по-надеждни и по-екологични.

Той каза, че един първоначален ход ще бъде постепенно премахване на въглищата от регионалното производство на електроенергия.

„Това може да промени играта и само чрез замяна на въглищата с газ, емисиите ще бъдат намалени с 60%“, каза Вархели.

Вархей призова правителството на Северна Македония да активизира реформите, които са ключово условие за европейска интеграция, преди всичко в областта на върховенството на закона, борбата с корупцията и системата на правосъдието.

"Трябва да видим бърза и ефикасна работа. Трябват ни резултати", заяви Вархей.

Еврокомисарят каза, че междуправителствените конференции на Северна Македония и Албания с ЕС, които бележат официалното начало на преговори за членство в блока, може да бъдат свикани до края на годината.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички