ЕС? 7 условия към Заев, за да го подкрепим

Инициативен комитет от учени и общественици постави седем условия пред държавата

ЕС? 7 условия към Заев, за да го подкрепим | StandartNews.com

За да получи Република Северна Македония подкрепа от България за влизането в Европейския съюз, инициативен комитет от учени и общественици постави седем условия пред държавата. В комитета влизат акад. Георги Марков, проф. Казимир Попконстантинов, проф. Пламен Павлов, проф. Христо Проданов, проф. Христо Смоленов, проф. Трендафил Митев, доц. д-р Александър Гребенаров и доц. д-р Георги Николов.

България беше първата държава, която призна дипломатически новосъздадения правоприемник на Бившата Югославска Република Македония, днес Република Северна Македония (РСМ).

С това историческо действие България успя да предотврати разпокъсването на новата македонска държава и да я предпази от бушуващата тогава гражданска война в Югославия. Удивително е, че тази братска подкрепа изобщо не се споменава с признателност от казионните медии в днешната РСМ. Но това е най-малкият проблем в двустранните отношения, отбелязват професорите.

“Онова, което буди справедливо негодувание сред българската общественост, е посегателството върху имена и събития от героичната ни история. Съкровени за нас българите духовни ценности биват присвоявани по болшевишки маниер. След това в Титоманския стил на бившата югономенклатура биват използвани срещу днешна България и срещу всички, които се гордеят с българския си произход”, се изтъква в позицията.

Старите рефлекси на някои югоносталгични кръгове вредят на отношенията между Скопие и София. Ясно е, че подкрепата на България за началото на преговори за европейската интеграция на Северна Македония може да бъде дадена тогава и само тогава, когато са изпълнени предварителни условия, които следва да са консенсусно приети от политическите сили, които ще са част от 46-ото Народно събрание.

Те предлагат на всички, участващи в предизборната надпревара политически партии, да подкрепят следната тяхна декларация:

“Като изтъкваме ключовото значение, което Република България придава на добросъседските отношения с Република Северна Македония

Ясно заявяваме, че подкрепата на Република България за начало на преговори за европейската интеграция на Република Северна Македония, може да се даде само при изпълнение на следните предварителни условия:

1. България трябва да получи категорични правни гаранции, че ангажиментите, които Република Северна Македония е поела или предстои да поеме, ще бъдат добросъвестно спазвани. За тази цел те следва да се инкорпорират в преговорната рамка.

2. Република Северна Македония окончателно да снеме всякакви малцинствени претенции към Република България в съответствие с клаузата за ненамеса във вътрешните работи на България от член 11, алинея 5 в Договора за добросъседство от 2017 година.

3. Република Северна Македония да изключи всяка възможност за териториални претенции към Република България. В частност Скопие следва да потвърди пред ООН, в съответствие с член 11, ал. 3 в Договора от 2017, че краткото и дългото име на страната им се отнасят само до политическия субект “Република Северна Македония”, а не до географския регион Северна Македония, част от който е разположен в суверенните граници на Република България.

4. Република Северна Македония да задейства процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани на нейна територия заради българското им самосъзнание.

5. Република Северна Македония да коригира съдържанието на учебните си програми с цел обективно отразяване на общата ни история и премахване на учебни съдържание, насаждащо омраза към България. Това изискване е ядрото на Преамбюла и член 8, ал. 3 и член 11, ал. 6 от Договора за добросъседство.

6. Да се осъществи идентифициране и премахване на табели и надписи на територията на Република Северна Македония, които насаждат омраза към България и българите.

7. Република Северна Македония да се придържа стриктно към установената и ратифицирана от парламентите на двете страни клауза относно официалния език на Република Северна Македония. Тази клауза да намери съответен израз в официалните документи на Европейския съюз.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай