Ертен Анисова: Да защитим българския туризъм от хибридни атаки

Комисията по туризъм изслуша председателя на СЕМ

Ертен Анисова: Да защитим българския туризъм от хибридни атаки | StandartNews.com

Съветът за електронни медии не е установил по-сериозни и преднамерени атаки в медиите срещу българския туризъм. Няма нито един постъпил сигнал за злонамерено отношение и спекулации по темата. Това заяви неговият председател Соня Момчилова по време на блиц контрол в парламентарната Комисия по туризъм. Председателят на комисията Ертен Анисова организира специално заседание на народните представители с ръководството на СЕМ с цел превенция и защита на най-бързо развиващия се сектор в България.

Целенасочено събудените страхове при изтичането на отровна вода от язовир „Нова Каховка”, непрекъснатите спекулации отровената ли е водата в Черно море, има или не мини, повлияха на туристическия сезон. От една страна на българите, които избраха съседни дестинации, от друга страна - на  приходите на туристическия бранш, посочи Анисова. Най-лошото е, че се отрази върху репутацията на страната ни като международна туристическа дестинация, заяви още председателят на парламентарната Комисия по туризъм.

Предстои зимният сезон и ние сме длъжни да защитим българския туризъм от хибридни атаки, да осигурим сигурна и спокойна среда за развитие и ръст на туризма, подчерта Анисова.

Според Министерството на туризма кампанийни публикации е имало след взривяването на язовира "Нова Каховка", както и след проверката на "Активни потребители" за чистотата на водата, които са намерили отзвук и в социалните мрежи.

Съветът за електронни медии следи всичко, която се случва и се отразява от средствата за масова информация. Възможността за намеса в редакционното съдържание е ограничено, посочи Соня Момчилова:

"Аз съвсем искрено ще съм признателна, ако чуя вашите становища за това кой би имал интерес от хибридна война, защото белези чак на хибридна война аз лично не установявам”, каза още тя.

Както казах, работата на медиите е да отразяват действителността и да съобщават фактите, а не да ги интерпретират. Засега не сме констатирали и не сме получили и сигнали, което е по-важно, за това да има някаква груба интерпретация, спекулация по отношение на условията, конкретно по българското Черноморие.", посочи Соня Младенова.

Основният проблем е, че продължава да отсъства държавническа воля за създаването на стратегия за популяризиране на български туристически дестинации и условията, които Черноморието предоставя. Има проблеми и голяма част от тях са нерешени, каза още председателят на СЕМ.

Депутатите от Комисията предложиха СЕМ да направи мониторинг по темата за хибридните атаки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай