Ендшпил за парламента

Новите депутатите изправени пред трите К

Ендшпил за парламента | StandartNews.com

В най-бързата партия шах се превърна най-дългото пленарно заседание в 32-годишната история на прехода. Повече от два дни Народното събрание не може не само да си избере председател, но и да закрие тържественото си събиране.

Партийната омраза, отмъщението и политическите войни не позволяваха нито един кандидат да събере 121 гласа одобрение. Още в първите минути на боя основните противници ГЕРБ и "Продължаваме промяната" хвърлиха на дъската не пешки, а коне, офицери, топове. Изиграха всички възможни гамбити. Така се стигна до най-тежката ситуация - шах с царя или по-точно с празния председателски стол. Така още на втория си ден 48-ото НС влезе в ендшпила (края на играта).

Три пътя с три К стоят оттук нататък пред депутатите. Първият е конфронтацията, с която са свикнали. Тя обаче вече ги накара публично да се разкайват от трибуната и да се поздравяват за връщането на добрия тон. Вторият е на компромисите. Те започнаха с оттеглянето на Росен Желязков и Никола Минчев. Третият е на новата кръгла маса, за която се присетиха и леви, и десни. От избора им зависи какво следва - кабинет или нови избори.

Още анализи, коментари и интервюта по най-горещите теми - четете във вестник "Стандарт"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай