Емил Димитров: ГЕРБ ползваше МВР за рекет

Емил Димитров: ГЕРБ ползваше МВР за рекет | StandartNews.com

София. "МВР и данъчните се използват за рекет", каза в студиото на ТВ 7 бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Той гостува заедно с колегата си Иван Петров в разговор за "задкулисието на миналото управление", по думите на водещия. 

Емил Димитров съобщи, че от бизнесмени е разбрал, че МВР и данъчните се използват за рекет - за изземване на техния бизнес. На мен са ми казвали, че са им искали 50-70% от техния бизнес. Един ми каза за 80%. По думите му групите от полицаи и данъчни отивали при даден предприемач и му казвали да си прехвърли фирмата на друг човек. Димитров обясни, че през октомври разказал всичко това на Бойко Борисов. Той му казал само: "Ами да ги хванем тогава".

Колегата му Иван Петров също потвърди тази теза. "МВР по времето на Цветанов премина границата - използваше се за разчистване на вътрешни неприятели, за неудобни бизнесмени", каза той. Иван Петров разказа и за конкретен случай с "контрабанда с десетки камиони с цигари, за които е информирал, но нещата не стигнали до никъде". Според него при управлението на ГЕРБ е "имало приятелски кръг".

На въпроса за контрабандата на цигари Димитров допълни: "По време на управлението на Бойко Борисов страната ни губеше всяка година поне по 1.5 млрд лева от контрабанда от цигари. В тази сума не се включват сумите от контрабандата от алкохол и горива." Според него държавата не е пожелала да спре контрабандата. "В началото на 2010 година казах на Борисов, че ако не я овладее, няма да му е лесно. Предложих му да купи последен модел скенери, които пари щяха да бъдат избити. На другия ден Дянков ме попита дали аз му скроих този номер. Каза, че ще отпусне парите, но това не се случи", разказа Димитров. 

Той каза, че по време на предишното управление "машината била смазваща и поради тази причина хората още не могат да се отърсят от страха". Емил Димитров подчерта, че е готов да сътрудничи на съдебните власти. "Там където има криминално престъпление, ще има сътрудничество", каза още той.

Другият бивш депутат от ГЕРБ Иван Петров също каза, че е готов да сътрудничи за разкриване на виновниците за контрабандата. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа да коментира изявленията на Емил Димитров и Иван Петров на брифинга след срещата му с европейските посланици. "Хора извън партията могат да говорят каквото си искат", пренебрежително подхвърли той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай