Емил Димитров: Няма опасност от безводие във Варна

От язовир Камчия се взима вода и не стига, но се работи върху това туризмът да е целогодишен

Емил Димитров: Няма опасност от безводие във Варна | StandartNews.com

За момента няма опасност от безводие във Варна, заяви при посещението си във Варна министърът на околната среда и водите Емил Димитров. По думите му от язовир Камчия се взима вода и не стига, но успоредно с това се работи върху това туризмът да е целогодишен.

Но Камчия дава и на Южна България, там и Ясна поляна ги захранва, но не може един язовир. При положение, че в Девня има, ама било ви скъпо, дълбоко било. Цонево е дългогодишен уравнител, докато Камчия е едногодишен. Какво ви пречеше да не го обръщате за други цели?

"Проверки вървят навсякъде в страната, спрели сме потреблението на питейна вода за промишлени цели и изобщо не е лесно. Заводи се сърдят, от 2000 г. са си сложили водомери, било им трудно. Проблемът е, че ние имаме малко вода, трябва да я пестим. Трябва да се замисли този регион, има собствени водоизточници, не да разчита само на Камчия. Не разчитате на карстовите извори в Девня в тази степен, в която би трябвало. Засега вода има, ще ви стигне за това лято, надяваме се дядо Боже да ни погледне с едното око и да намигне. Но трябва да пестим водата и трябва да мислим и за собствените водоизточници, независимо, че са малко-по скъпи с помпи“, допълни еко министърът.

По думите му, сега се строят денонощно хотели и те се захранват от Камчия.

„Подчертавам, че тук принудителни мерки не се налагат. Опасност няма, но това не означава, че трябва да разчитаме непрекъснато на един язовир. Ако дойде много вода в Камчия, какво пречи да я изпуснем в Цонево? Имате много хубав язовир, ще го ползвате за стопански цели. След време ще се сетите, че трябва да е друг. Трябва да поддържаме всичките си водоизточници, защото Черноморието разчита на тях. Взел съм мярка навсякъде да огранича заводите и предприятията", каза още министър Емил Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай