"Екзакта": ГЕРБ -24,5%, БСП - 14,4%, ако изборите бяха на 27 май

"Екзакта": ГЕРБ -24,5%, БСП - 14,4%, ако изборите бяха на 27 май | StandartNews.com

ГЕРБ е първа политическа сила с 24,5%, а БСП 14,4% от вота на избирателите, ако изборите бяха на 27 май. Това показват данните от национално представително изследване на „Екзакта Рисърч Груп". Електоралната тежест на ДПС в края на месец май е 7,3%, а на РБ – 6,2%. Следват ПФ с 5,1%, Атака с 3,4% и АБВ с 2,8%, показва още информацията.

Сред най-одобряваните министри от кабинета е  на регионалното развитие - Лиляна Павлова. Тя получава "да" на 55% от  ълнолетните българи, което е с 2% повече сравнение с месец април.

Здравният министър Петър Москов през май, както и през април, е втори сред най-одобряваните министри с рейтинг от 46%. „Огласените мерки за реформи в сферата на здравеопазването безспорно пораждат и съпротива, и критични коментари, но данните от изследването показват, че той разполага със значителен ресурс от обществена подкрепа за реализация на намеренията си", посочват още от „Екзакта".

Социалният министър Ивайло Калфин е на трето място по одобрение, четвърти е Томислав Дончев. Лиляна Павлова, Петър Москов, Ивайло Калфин и Томислав Дончев са и министрите, за които одобрението е повече от неодобрението, сочи статистиката от проучването.

В топ 10 на българските политици намират място един настоящ кмет (Йорданка Фандъкова), шестима министри в настоящия кабинет на ГЕРБ, един бивш президент и настоящ лидер на партия (Георги Първанов), настоящият президент, настоящият председател на парламента, настоящ заместник председател на парламента (Красимир Каракачанов) и настоящ лидер на парламентарна група - Валери Симеонов.

Най-одобряваните институции у нас са армията и полицията. Те получават приблизително равно одобрение – 34% одобряват дейността на армията, а 33% – дейността на полицията. Съдът и прокуратурата продължават да бъдат институциите с най-ниски нива на одобрение сред българите (одобряват ги по 14%). Неодобрението към прокуратурата възлиза на 63%, а към съда – на 66%, уточниха от „Екзакта".

69% от българите, участвали в проучването, не одобряват парламента като институцията. В последните дни на май правителството е одобрявано от 31% от българите, а министър-председателя Бойко Борисов е получил подкрепата от 44%.

Проучването е проведено в цялата страна между 20 и 27 май, 2015 г. Близо 1000 пълнолетни лица, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка, са били интервюирани по домовете. Обхванати са 125 гнезда в 90 населени места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай