Експертите на СИНПИ с решение за демографската криза

Нужно е стабилно управление и развитие на регионите

Експертите на СИНПИ с решение за демографската криза | StandartNews.com

Мерките за справяне с демографската криза минават през стабилно управление и политика за развитие на регионите. Това обясниха в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR членовете на Стратегическия институт за национални политики и идеи проф. арх. Иван Данов и Пламен Милев.

"Не са толкова черни краските, тъй като има доста положителни световни примери, но са се взимали мерки", обясни проф. Данов, който е един от учредителите на СИНПИ.

"Сред спешните мерки, на първо място е реалният прираст на населението и спиране на миграцията, хората да останат тук. Най-големите проблеми са националната сигурност, образованието и здравеопазването", счита Иван Данов, който е бивш министър на инвестиционното проектиране.

По думите му трябва да се наблегне и на регионалното развитие - като се започне от планиране на регионите, тъй като има такива, които са обезлюдени и с нарушена транспортна инфраструктура.

"Трябва да има перспектива и бъдеще за децата", отбеляза той.

Проф. Данов смята, че на общините и кметовете трябва да се даде свобода, така че да могат да привличат инвеститори и да управляват сами средствата си.

Според Пламен Милев, решенията за демографската криза имат дълъг хоризонт на действие.

"Към настоящия момент ножът е опрял до кокала - всяка година България се топи средно с 50 хил. души и тази тенденция никой не се опитва да я спре. Над половината от домакинствата в трудоспособна възраст живеят в чужбина", допълни Милев.

Той каза, че една от основните причини за демографските кризи е местното самоуправление.

"Хората най-много се оплакват от това. Въпросът с децентрализацията беше започнат още 2007-2008 година година, но през 2010 г. беше спрян. Общините, за да могат да решават проблемите си, трябва да имат фискална независимост", счита Пламен Милев, който е финансист.

По думите му това, че няма приет държавен бюджет, не означава, че животът в страната ще спре и няма да се вкарват данъци.

“По-стряскащото е, че няма да се правят определени разходи. Свидетели сме на инфлация по-голяма от заложената - най-малкото, което е, косвените данъците, приходите от тях трябва да са по-големи, тоест трябва да търсим излишък, а не да има дефицит", поясни Милев.

Според него инфлацията може да се сведе до едноцифрено число до края на годината, но трябва да се приложат "антициклични политики".

"Досега залаганите фискални политики са проциклични и увеличават инфлационната спирала. Мотивите, с които се обяснява, че трябва да бъде приет бюджетът, всички са в тази посока - на проциклични политики. Още повече се насърчава потреблението, което ще завърта инфлационната спирала. Въпросът е кое ще е правителството, което ще спре това", обясни финансистът.  

Той е убеден, партиите трябва да загърбят тяснопартийните си интереси и така страната ще тръгне напред.  

"Необходимо е правителство, независимо дали е на националното съгласие, но трябва нещата малко да се успокоят. Никой не печели от това, че ние в разстояние на две-три години изпадаме в такива кризи", допълни Пламен Милев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай