Експерт съсипа депутатите. Разкри политическите им игри

Всичко може да се очаква от днешното заседание на парламент, казва Пламен Киров

Експерт съсипа депутатите. Разкри политическите им игри | StandartNews.com

В Българския парламент в момента се въртят политически игри, които не просто демонстрират криза на доверието между партиите, но и управленска немощ, която ще носи бъдеща нестабилност в страната. Провалът с избора на шеф на парламента е много лош знак, смята преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров.

“Всичко може да се очаква от днешното заседание. От "Продължаваме промяната" снощи не дадоха крачка назад, само оттеглиха кандидатурата си. Може да очакваме още две кандидатури. “Демократична България” и “Български възход” все още не излъчили кандидат”, заяви Киров пред бТВ. 

Той подчерта, че председателят е първи срещу равни, а функциите са му такива, че той трябва да е политически неутрален.

Вчера първото заседание на новия 48-ми парламент започна с прецедент, защото партиите не можаха да изберат председател на Народното събрание. На балотаж народните представители не успяха да решат кой да е първият сред равни - Росен Желязков от ГЕРБ или Никола Минчев от "Продължаваме промяната". В търсене на решение снощи от "Демократична България" предложиха да има ротационно председателство. От ГЕРБ казаха, че са съгласни. По-късно обаче "Продължаваме промяната" оттеглиха кандидатурата си. Така днес ще бъде направен нов опит за избор.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Съдбовен смут в парламента! Вещаят ли звездите избор на председател

Киров каза, че може да се очаква да бъдат вкарани и други похвати с играта на кворум. “Нашата парламентарна практика и парламентарният правилник имат странно разбиране за това кой присъства и кой отсъства в залата. На следващо място този среден бутон на пултовете за гласуване “въздържал се”. От какво се въздържат”, попита той.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай