Понеделник,

Експерт по сигурност даде прогноза кога си отива Гешев

От: Иван Ангелов, кадър БНТ, архив -
993
Експерт по сигурност даде прогноза кога си отива Гешев
A
A
A

Според експерта по национална сигурност Николай Радулов процедурата срещу главния прокурор Иван Гешев, задействана във Висшия съдебен съвет, ще доведе до скорошното му отстраняване от най-високия пост в прокуратурата.

"Нещата са така задействани с промените в Закона за съдебната власт, че в рамките на месец Гешев ще си отиде", категоричен е Радулов.

"Не мисля, че дела, които са се движили с години, ще могат да получат такъв бърз заряд, че в рамките на две седмици да дадат такъв видим резултат. Те няма как да стигнат до обвинение, до своя процесуален край. Те биха могли да стигнат до ситуация, която прокуратурата отново да реши да ги хвърли в публичното пространство, т.е. да се окаже политически натиск, за който знаем, че въпреки че го отрича прокуратурата, тя наистина си служи. Особено по време на управлението на главния прокурор Гешев, прокуратурата има сериозното желание да се превърне в политически играч. Вероятно това ще е единственият възможен за нея начин да реагира в сегашната ситуация", коментира Николай Радулов в интервю за БНР.

Според него т.нар. дела на трупчета са сложени по такъв начин на трупчета, че изваждането им от тази ситуация изисква време, което главният прокурор обаче очевидно няма.

"Главният прокурор се задейства по отношение на Борисов след цяла поредица от неща, някои от които бяха продуцирани лично от него, други, които му се случиха, и в крайна сметка, когато разбра, че нещата отиват натам неговите покровители да го изоставят, тъй като вече не само им е ненужен, а дори вреден - реши да се задейства. Този опит, който прави сега с извикването на Борисов, с искането на депутатския имунитет на Добрев има символично значение, без вероятно да има практическо такова", обясни експертът.

По думите му има взаимна зависимост между прокуратурата и политиците.

Николай Радулов смята, че през цялото време Гешев се е чудил дали ако си подаде оставката, ще го оставят на спокойствие и "няма да го погнат". Той обаче е разбрал, че няма да го оставят на мира, за да се запази Борисов непокътнат и неговите изяви да не попречат да се състави правителство, добави мнението си той.

По думите му без записът да мине експертизи, не може да се съди. Нямаме основание да мислим, че записът абсолютно точно възпроизвежда разговора, подчерта експертът.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com