Експерт отсече! Присъдата за Шенген

Говори Любомир Кючуков

Експерт отсече! Присъдата за Шенген | StandartNews.com

Основният минус за Българи не е в това, което е записано в декларацията за приемането ни в Шенген, а в това, което отсъства. А отсъства един принципен въпрос, който е свързан с датата за пълно присъединяване към Шенгенското пространство, т.е. за това да отпаднат паспортните проверки по сухопътните граници.

Това заяви директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков, цитиран от БНР.

По думите му ще е изненада, ако до края на 2024 г. се осъществи пълното ни присъединяване към Шенген. Той подчерта, че с оглед на предстоящите избори за европейски парламент и преговорите с Украйна за членство в ЕС, приемане на България и Румъния в Шенген ще остане на заден план.

Кючуков изтъкна, че големият въпрос, който не получи конкретен отговор, е дали сме вътре в Шенген, но с ограничения или сме извън Шенген, но с облекчения.

Съдейки по публикуваните документи, от 31 март тази година, България става пълноправен член на Шенгенското пространство, с право на глас. Освен това страната ни ще получи пълен достъп до двата основни инструмента на Шенген - достъп до шенгенската информационна система и визовата информационна система, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Иван
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи