Екшънът с бюджета. Шулева посочи капаните

Ще пипат ли данъците?

Екшънът с бюджета. Шулева посочи капаните | StandartNews.com

Колкото повече се бавят преговорите за кабинет и парламентът буксува, толкова по-притеснително става приемането на бюджета. А на него разчитат и хората, и бизнеса, и общините.

"Най-после хората в парламента, депутатите, трябва да започнат за работят за разнообразие. Досега нищо съществено не са свършили." Това заяви пред БНР Лидия Шулева, бивш вицепремиер, както и бивш министър на икономиката и на социалната политика. Според нея "да се занимават с безсмислени спорове и кавги е безотговорно".

Бюджетът не трябва да бъде приеман и изпълняван в този вид, защото ще наруши фискалната стабилност, която поддържаме от години, смята тя.

В предишния парламент "от своеволни пипания на бюджета стигнахме до тези величини на разходите, които са показани в бюджета на служебното правителство", коментира Шулева в предаването "Преди всички".

Няма проблем да се постигнат 3% дефицит, въпросът е с какви компромиси, отбеляза тя. По думите ѝ приходите са подценени, а там има сериозен резерв. Има и неща, които не са планирани – например вероятни приходи от ЕС във връзка с ПВУ и оперативните програми, тъй като те са в застой.

Относно разходната част на бюджета Лидия Шулева посочи като голям резерв за бюджета капиталовите разходи. Тя припомни, че и миналата година капиталовата програма не е била изпълнена.

"Капиталова програма от 10 милиарда няма как да бъде изпълнена до края на годината. Това е много жалко. Това са ремонти и инвестиции, които са изключително важни за държавата.

"Посланието "Няма да пипаме данъците" се отнася за 10% данък върху доходите, 10% данък печалба и 20% ДДС, но е наложително да се премахнат временните данъчни облекчения на ДДС, смята Лидия Шулева.

Има преувеличения и всяване на страхове, каза тя по повод предупрежденията, че юни държавата може да изпадне в колапс.

"За никакъв гръцки сценарий не можем да говорим, ако не се приеме бюджет. Дори да се наложи използване на пълния лимит за теглене на заем, в никакъв случай не можем да говорим за гръцки сценарий. Да се плашат хората с гръцки сценарий е абсолютно неуместно.", смята Шулева.

Пенсиите трябва да бъдат увеличени от 1 юли, както е по швейцарското правило. Минималната заплата е увеличена извънредно в началото на годината, не може да има претенции да се увеличава няколко пъти в годината, изтъкна още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай