Екшън в кабинета! Асен Василев показа вратата на министър (ОБЗОР)

Спешни совалки на финансовия министър в парламента

Екшън в кабинета! Асен Василев показа вратата на министър (ОБЗОР) | StandartNews.com

Екшънът в кабинета около здравния министър проф. Христо Хинков заради "Пирогов" расте. Финансовият министър Асен Василев посочи вратата на колегата си.

Василев призова Хинков да не прави циркове, а да подаде оставка, ако не среща подкрепа за политиката, която води.

Василев призна пред медиите за разговора си снощи с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Ако един министър не може да си осигури подкрепа за политиките, които провежда, е най-добре да си подаде оставката", били думите на Асен Василев, с които той заявил личната си позиция пред Борисов.

"Правилният начин за всеки един министър е да има абсолютна самостоятелност в политиката, която води и хората, които назначава, тъй като неговият подпис седи зад това. Но, ако това не бъде подкрепено и той не може да убеди партиите и премиера, правилният ход е да си подаде оставката, а не да прави циркове", мотивира се Асен Василев.

“Ние имаме да приемаме важни закони, да гледаме бюджет, да отхвърляме вето, нищо не налага този конфликт”, били думите на Асен Василев, с които снощи изразил пред Борисов недоволството си от поредното обтягане на отношенията между некоалиционните партньори.

"Няма как бюджетът на държавата да става заложник на независимо кой шеф на болница. Моето лично мнение е, че, ако един министър не може да си осигури подкрепа за политиката, която провежда, най-правилно е да си подаде оставката. Не е моя работа да му я искам", повтори днес пред журналисти Асен Василев. Поводът за реакцията му е, че ГЕРБ обяви, че няма да гласува законопроектите на Министерския съвет, какъвто е бюджетът, тъкмо заради директора на "Пирогов".

Финансовият министър направи днес спешни совалки в парламента с цел отпушване на бюджетната процедура. Той разговаря с председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев. По-късно двамата застанаха пред медиите като обявиха, че бюджетите - и държавния, и на НЗОК и ДОО, ще бъдат приети. 

"Разбрахме се новата програма за приемането на бюджета да започне с приемането на вече приетите от комисия данъчни закони утре в зала. След което през следващата седмица да се приеме големият бюджет и останалите данъчни закони, за да може преди Коледа да се приеме бюджетът", обясни Василев.

"Ако не се приеме бюджетът тази година, това означава, че политиката, която аз водя, не се приема от партиите, които подкрепят правителството, и ще си подам оставката", обяви Василев.

По същата логика финансовият министър заяви категорично, че ако здравният министър Христо Хинков не може да убеди премиерът и партиите в сглобката, че рокадата в "Пирогов" е правилна, трябва да си подаде оставката.

Министърът на финансите не вижда повод за протеста на културните дейци. "Бюджетът за култура е увеличен допълнително спрямо миналата година, с над 50 млн. лв.  за сценичните изкуства и с 28, 5 млн. за музеи читалища и библиотеки. Не виждам за какво протестират. Ако някой в държавата иска 50% увеличение на заплатите при 5% предвидена инфлация, няма как да се случи", поряза ги той.     

"Г-н Василев много ясно ви каза, че ако един министър не събира подкрепа от подкрепящото го мнозинство, трябва да подаде оставка", лаконичен бе Йордан Цонев на въпрос направил ли е финансовият министър някакви отстъпки по предложения от него бюджет.

"Не сме обсъждали нищо конкретно по бюджета и по данъците, защото вече сме го дискутирали в детайли. Дискутирахме само графика и стартирането на процедурата", заяви той в края на съвместния брифинг.

По-рано днес с позиция по случая "Пирогов" излезе и лидерът на ДПС Делян Пеевски. 

"Не е сериозно цялата държава да се тресе заради „Пирогов“, който перфектно си върши работата и спасява животи на пострадали и болни от цяла България. Мислите ли, че тези политически сътресения са нужни !? Заради един политически съветник, който си позволи нечувано държание в „Пирогов“, си отмъщават. Това е дребно отмъщение и този цирк трябва да приключи веднага! А управляващите наистина трябва да разберат къде се намират", коментира Пеевски пред журналисти в парламента.

Определени лица от изпълнителната власт трябва да спрат да поучават парламента. Това няма да се допусне. Те са избрани от този парламент и не могат да го поучават. Трябва да си разберат ясно местата. Ако не го разбират, има само един изход - изходът от Министерски съвет, напомни председателят на ПГ на ДПС.

Ние трябва да се занимаваме с важните теми на държавата, категоричен бе Пеевски.

Има бюджет, ще внесем утре и предложението за детската болница, виждате, че и там нищо не се придвижва. Дайте да се занимаваме с приоритетите на държавата и да работим за хората, настоя Делян Пеевски.

ДПС не участва в тази сглобка. Казвам ви хиляди пъти, но явно някой не иска да го чуе. Нито имаме министри, нито имаме зам.-министри, нито желаем да имаме каквото и да било общо с това нещо. Ние подкрепяме евроатлантическото мнозинство в парламента и евроатлантическо правителство. Защото няма друго, видяхме до какво водят служебните правителства - до пълна разруха. Затова сме на това дередже, призова Делян Пеевски.

Това лице изобщо не искам да го коментирам вече, лаконичен бе Делян Пеевски на въпрос дали е свалил доверието си от премиера.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай