Понеделник,

Екатерина Захариева започна посещение в Хърватия

От: Редактори -
A
A
A

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева е на официално посещение в Хърватия по покана на  хърватския първи дипломат Гордан Гърлич-Радман. Акценти в разговорите им ще бъдат развитието на двустранните отношения, както и актуални въпроси от регионалния, европейския и световен дневен ред, информират от външното министерство.

Екатерина Захариева и Гордан Гърлич-Радман се договориха на среща през август Хърватия и България да координират заедно приоритетите и работата на двете председателства, които ще поемат от началото на идната година. От 1 януари до 31 юни 2020 г. Хърватия ще бъде председател на Съвета на Евросъюза, а през цялата следваща година България и Република Северна Македония ще поемат съвместното председателство на Берлинския процес.

Две са ключовите срещи - през май 2020 г. срещата на върха на ЕС в Хърватия, а през юли - лидерската среща на Берлинския процес в България.

Вероятно и този път част от разговора между двамата министри ще премине на български език, тъй като Гордан Гърлич-Радман владее езика ни от своя мандат в София като дипломат в хърватското посолство в периода 1994-1996 година.

В рамките на посещението в Загреб Захариева ще се срещне и с председателя на хърватския парламент Гордан Яндрокович, както и с представители на българската общност.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички