Е-кабинетът се отлага

Орешарски: Икономиката ни мина успешно през кризата

Е-кабинетът се отлага | StandartNews.com

София. Скоро в България няма да има е-кабинет, въпреки че премиерът Пламен Орешарски пое този ангажимент в управленската си програма.

"Не смея да говоря за електронно правителство, а само за електронни услуги на този етап", заяви министър-председателят пред бизнесмени на среща, организирана от Американската търговска камара. Орешарски посочи, че трябва да си даваме реална сметка колко скъп и дълъг процес е въвеждането на пълно електронно управление. "Само в едно ведомство зная, че служителите използват 42 различни софтуера. Сами виждате колко много работа предстои", посочи премиерът. Той увери представителите на бизнеса, че ще продължи подобряването и броя на електронните услуги в държавната администрация.

Политическата обстановка не само през 2013 г., но и през последните 4 г. не благоприятстваше инвестиционната активност, заяви още Орешарски. Според него обаче през последните няколко месеца се отчита подобрение. В момента бизнес климатът в България е по-добър, уверен е премиерът. Тази оценка била споделена пред него от редица бизнесмени.

"С новата 20% такса върху приходите на ВЕИ-тата се цели НЕК да продължи да плаща. А оцеляването на държавната компания е в интерес на всички участници в енергийната система" - така Орешарски отговори на недоволството на засегнати предприемачи. Преди ден той посочи, че ако Конституционният съд отмени таксата, правителството ще търси друг еквивалентен инструмент. От фотоволтаичната асоциация посочиха, че таксата ще доведе до фалит на малките и средните фирми, които са 80% от ВЕИ сектора.

Премиерът увери, че правителството не възнамерява да премахва плоския данък. Нито ще въвежда семейно подоходно облагане, докато действа връщането на платен данък върху доходи до минималната работна заплата.

Пред инвеститорите Орешарски отчете, че българската икономика и банкова система са успели да преминат през кризата без сериозни поражения. В момента конкурентоспособността на голяма част от българските фирми е на нива близки на предкризисните, заяви премиерът. По думите му през тази година предстои "смекчаване на острите социални асиметрии, проявили се през последните години".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай