ЕК иска реформи преди да одобри Споразумението за партньорство

ЕК иска реформи преди да одобри Споразумението за партньорство | StandartNews.com

София. Реформи са необходими в здравеопазването, образованието, публичната администрация и ВиК сектора в страната. Това пише в коментарите на Европейската комисия по Споразумението за партньорство с България, цитирани от БГНЕС. Документът определя използването на еврофондовете за периода 2014-2020 година.

ЕК дава и конкретни бележки към ресорните министри, които управляват европейски фондове, без да ги назовава.

Споразумението трябва да бъде прието до края на септември и поне две от оперативните програми да получат одобрение до края на годината, си постави за задача кабинетът на Пламен Орешарски.

Евроокомисията има забележки и за обществените поръчки. В коментарите пише, че трябва да се засили взаимодействието между институциите, да се подобри прилагането на правилата и да се затегне контролът. От Брюксел смятат, че напредъкът на страната ни в съдебната реформа е малък.

За здравеопазването Комисията преценява плана за реформи, получен през януари тази година, като стъпка в правилна посока. Стратегията в здравеопазването не е достатъчно конкретна като реформи, времева рамка и финансиране, става ясно от коментарите.

Водните ресурси се нуждаят от добро управление, а ролята на държавния регулатор трябва да се засили. От ЕК смятат, че отговорността за проектите в сектора трябва да се прехвърли от общините към местните компании.

Партньорското споразумение отчита разширяващата се липса на връзка между образованието, научните организации и бизнеса. Да се наблегне на предишен опит и настоящо сътрудничество с бизнеса и нуждата от по-високо образование и отчитане на нуждите на пазара на труда, препоръчват от ЕК.

В частта за информационните и комуникационни технологии се посочва незадоволителния анализ за достъпа до тях и използването им, не се и уточнява колко ще струва развитието на този сектор, за да бъдат постигнати поставените от Европа цели до 2020 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай