Еди Рама прекрачи границата. Пак нападна България

Направи го на Мюнхенската конференция

Еди Рама прекрачи границата. Пак нападна България | StandartNews.com

Албанският министър-председател Еди Рама отново прекрачи границата на добрия тон и нападна България.

"Присъединяването на Албания към ЕС е блокирано заради разногласията между Северна Македония и България. Да използваш мястото си в ЕС като лост срещу съседите е най-антиевропейското нещо, което човек може да си представи", това заяви Рама на панелната дискусия „Балканите на фокус“ ​​в рамките на 60-ата Мюнхенска конференция по сигурността, предаде БГНЕС.

В дискусията участваха още македонският президент Стево Пендаровски, президентът на Черна гора Яков Милатович и американският сенатор Джейн Шахин.

Според Рама България блокира европейската интеграция на Скопие и Тирана и затова двете страни трябва да преговарят с ЕС поотделно, а не в пакет.

„Надявам се, че вече сме разделени от Северна Македония, защото последният път, когато бяхме двойка, не ни позволиха да направим следващата крачка. Това се случи заради ситуация, която не е свързана с Албания, а именно с България. След като проведохме междуправителствените конференции и завършихме процеса на скрининг с ЕС, не мисля, че вече сме двойка", каза Еди Рама.

Той сравни евроинтеграцията на двете държави с кипенето при приготвяне на турско кафе.

"Ситуацията на Северна Македония е резултат преди всичко от политиката на Европейския съюз, който не е в състояние да сложи край на практиката да се отвличат държави. ЕС позволява на членовете си да използват мястото си в блока като лост срещу своите съседи. Това е най-антиевропейското нещо, което човек може да си представи", твърди албанският премиер.

Според него последиците понасят самите държави, "защото това е най-доброто гориво за национализма". "За съжаление живеем в свят, в който национализма и глупостта успяват", каза още Еди Рама.

Запитан дали страната му има ще има проблеми с Гърция по пътя към ЕС, Рама отговори саркастично:

"Проблеми? Не, ние обичаме Гърция. Не дойдох в Мюнхен, за да безпокоя гръцките си приятели. Те искат да ме видят, да чуят гласа ми, когато кажа нещо, но не можете да ни скарате."

През август миналата година Еди Рама шокира със свое изказване за България на Стратегическия форум в Блед, Словения. Тогава той сравни българската политика спрямо Северна Македония с руската агресия срещу Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Васил
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи