Неделя,

Джамбазки: Затваряме границите, ако няма солидарност

От: Администратор -
6275
Джамбазки: Затваряме границите, ако няма солидарност
A
A
A

Затваряне на националните граници при липса на солидарност към България предлага евродепутатът Ангел Джамбазки. На среща с български журналисти по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург, Джамбазки остро възрази срещу плана на Европейската програма за миграция. Той припомни, че за изминалата 2014 г. страната ни е дала 2,5 пъти повече бежански и хуманитарни статути в сравнение с Гърция и Италия. „Нашето искане е този план да бъде преразгледан, България да не бъде задължена да приема повече нелегални емигранти, а напротив – тези, които вече се намират на родна територия да бъдат настанени в държави с по-висок стандарт на живот", коментира още той.

Според Джамбазки страната ни не е призвана да спаси Северна Африка, тъй като самата тя има достатъчно проблеми като най-ниски стойности на брутен вътрешен продукт на глава от населението, демографски и здравни проблеми, които сама не може да реши.

Депутатът обърна сериозно внимание на факта, че бежанският поток към Европа тепърва ще расте поради неспиращите военни действия на "Ислямска държава". „Тази война ще се води още дълги години, а от там идва и засиленият миграционен натиск. Там вече няма държави, няма с кого да седнеш да преговаряш", коментира още Джамбазки.

Според него е необходимо България да изработи своя вътрешна политика за справяне с миграционния проблем. По думите на евродепутата, неофициалните данни на МВР и ДАНС за броя на хората, преминаващи незаконно българската граница са повече от стряскащи.

Джамбазки отбеляза, че се наблюдава засилване на емигрантския поток през Черно море като все повече бежанци се опитват да достигнат до Румъния без да преминават през България. „Условията в Черно море са по-сурови в сравнение с тези в Средиземно море и ако ЕК не обърне внимание на това, Черно море ще бъде следващото гробище за бежанци", смята Джамбазки.

Според него единственият начин за справяне с този проблем е военна операция в Северна Африка, която да бъде осъществена "от тези, които дълги години ползваха облагите от диктатурите в Африка". Евродепутатът допуска, че те няма да го направят, но така или иначе този процес няма как да се прекрати от само себе си.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички