Джафер: Неадекватни решения за коронавируса

Най-големият проблем пред здравната система е липсата на медицински специалисти, каза тя

Джафер: Неадекватни решения за коронавируса | StandartNews.com

Решенията за коронакризата се взимат политически, а не от експертите. Това каза в „Гласът на Dariknews.bg”  д-р Нигяр Джафер, лекар, зам.-председател на парламента и депутат от ДПС. Тя бе категорична, че не трябва да се всява паника, но и трябва да се обясни на обществото, че е важна отговорността на всеки един.

„След първоначалния шок от пандемията, успокоението през летните месеци, очаквано октомври-ноември започна увеличението на случаите. Разбира се, че е притеснително това, което се случва. Неслучайно вече имаме области, в които ситуацията е още по-сложна и е даден т. нар код „червено“. В Търговищко се оказва, че след клъстерното разпространение в цех, в старчески дом, чрез училищата е започнало дифузно разпространение, защото тези хора имат деца, внуци”, каза народният представител от ДПС.

"Тази пандемия е изключително предизвикателство - не само медицинско, но и за икономиката и социалната сфера“, категорична бе д-р Нигяр Джафер. Според нея н някои остават с погрешното впечатление, че специалистите вземат решения. „Ясно е, че епидемиолозите, инфекционистите, вирусолозите трябва да бъдат тези, които трябва да налагат решенията, но в края на краищата мерките се определят от правителството. Все по-често виждаме, че министър-председателят пряко казва какво трябва да се направи, а министърът на здравеопазването издава съответните заповеди. Решенията трябва да бъдат много динамични и съобразени със ситуацията, а понякога има нелогични решения, с които са разхлабват мерки, въпреки броя заразени“, критикува тя.

„Разбрах, че премиерът казва да се намали карантината на 10 дни. Преди това чух аргументи, че не трябва да се правят изследвания, когато съответният човек, който е бил доказано заразен, излиза от карантина, но това са две съвсем различни неща. Решенията са политически, те са на управляващите, но те би трябвало да се позовават на мнението на медиците. Многократно станахме свидетели на разминаване в тази посока. Спомнете си презентирането на ситуацията от Националния щаб и след това създаването на Медицинския съвет. Тази шизофренна ситуация трябва да спре“, продължи зам.-председателят на парламента.

Според д-р Джафер няма място за паника, но няма място и за отричането на проблем, който очевидно е световен. Опитът й показва, че хората не са дисциплинирани.

„Очерта се и голяма общност, която се позовава на конспиративни теории. Напомням една - как несъздадената още ваксина ще съдържа наночастици и чрез 5G мрежата ще се следят определени параметри...“ даде пример тя.

„Да се ходи демонстративно без маска, и то в затворени помещения, да не се спазват правилата, да се провеждат сватби, кръщенета, със стотици хора, или да се разрешава ходенето на спортни събития с публика от 7-8 хиляди – абсолютно неадекватно за мен решение“, каза още Нигяр Джафер.

Народният представител от ДПС осъди и поведението на някои от колегите си в Народното събрание, които не носят маски в пленарната зала. „Това е абсолютно осъдително, защото народните представители трябва да служат за пример. Знам, че голяма част от една парламентарна група бяха санкционирани, бяха глобени, и мисля, че народните представители трябва да понасят санкциите, както и другите граждани. За пореден път бяхме свидетели на този спор, който за мен е нонсенс“, отсече тя. По думите й пандемията е показала още по-ясно кой е най-големият проблем пред здравната система – липсата на медицински специалисти.

„Този проблем не е само за България. Оказва се, че в Европа през 2020 г., без пандемията, се очакваше недостиг на медицински специалисти около 970 хил. А пандемията задълбочи този дефицит, заразяват се ежедневно медици. Днес отново има починал лекар, което е изключително тъжно... Изходът е да се управлява процесът, да се разясни, че е важна отговорността на всеки един, защото чрез някакви заклинания, противопоставяне между институции, няма да се получат нещата“, заключи д-р Джафер.

Зам.-председателят на парламента коментира и искането на оставката на Цвета Караянчева и бе категорична – обвинения за съглашателство на ДПС с ГЕРБ или с БСП, са напълно несъстоятелни. „Това беше един политически акт, с който ясно заявихме, че стилът на ръководене на парламента припокрива стила на управляващите, а това явно не се харесва на обществото. Поведението на управляващите трябва да се коригира. Улицата, която вече три месеца се опитва да каже какво иска да се промени, разбира се, трябва да бъде чута. Легитимните институции трябва да бъдат ръководени съгласно принципа на разделението на властите. Искахме да кажем още, че в една парламентарна република Народното събрание е върховният орган и не може парламентът да загуби своя дух и да бъде подчиняван на изпълнителната власт“, заяви тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай