Сряда,

Дянков: Brexit променя дневния ред на ЕС

От: Администратор -
Дянков: Brexit променя дневния ред на ЕС
A
A
A

Темите за сигурността, правосъдието и енергийния съюз в България и цяла Източна Европа ще останат на заден план в дневния ред на Европейския съюз след Brexit и така ще се наложи нашата страна сама да се справя с някои от сериозните си проблеми. Тази теза разви бившият финансов министър Симеон Дянков в ефира на bTV.

„В следващите 2-3 години ние няма да сме основна тема в ЕС и следователно проблемите в България и Източна Европа няма да са в основния дневен ред. Европейските политици ще мислят как да смекчат удара от Brexit, как да убедят Великобритания по някакъв начин по-меко да излезе от ЕС, как да не излязат и други държави", посочи той.

Дянков беше категоричен, че случилото се след британския референдум носи само тежести за страната ни, а и за ЕС като цяло. „Това беше напълно неочаквано, до самия край европейските лидери не бяха особено активни в полемиката около Brexit и някак си се надяваха, че тази буря ще ги отмине. Сега, когато това е факт, виждаме липса на лидерство от европейските институции", посочи ексминистърът.

По думите му, евентуалното излизане на Обединеното кралство от Общността ще забави значително интеграцията на политическо и икономическо равнище и влизането на нови държави в еврозоната, но освен това и ще блокира за години напред важни общоевропейски политики като работата по общия енергиен съюз. „Това е голям удар върху България, предвид геополитическата ни ориентация, предвид миналите ни доста неуспешни опити сами да се справяме с енергийната си политика", отбеляза Дянков.

Той коментира и вътрешнополитическата картина, като сподели мнението си, че в момента правителството изглежда стабилно, но не се виждат ясни икономически и регионални политики – а Brexit е показал какви тежки последици може да има изоставането на Севера от Юга.

„Смятам, че имаме достатъчно добри икономисти и в парламента в този момент, които биха могли много по-дейно да се заемат с икономическата политика", заяви той по адрес на министъра на икономиката.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички