Дянков: Бонуси в съда? Гнусно!

Да, имаше пияни депутати, призна вицепремиерът

Дянков: Бонуси в съда? Гнусно! | StandartNews.com

София. За да получаваш нещо, трябва да си показал, не само че работиш добре, а още по-добре. Това каза финансовият министър Симеон Дянков в ефира на "Здравей България" по Нова телевизия по повод раздаването на коледни бонуси в съдебната система. Според него те трябва да се засрамят и да се откажат от допълнителни пари тази година. Дянков отбеляза, че това е "най-нереформираният и най-критикуваният от Европа сектор" и е "гнусно това, което става, на фона на несправянето им". „Те знаят, че аз съм задължен формално - по закон, да подпиша, но на фона на всичко останало в страната и при явното несправяне на съдебната система, просто не разбирам защо това се прави”, допълни министърът и поясни, че няма инструмент, с който да противодейства на раздаването на бонуси в Темида, защото бюджетът на съдебната система е отделен.

"Като не си финансов министър, всеки казва – защо не дадете тук едни 20 милиона. Но даваш ли пари в нереформираните сектори, не получаваш по-високо качество. Сега всички искат повече пари, но никой не казва откъде да дойдат те, а парите са едни и същи", отбеляза Симеон Дянков. Той посочи, че не е против бонусите и дори смята, че е добре бонусната система да я има навсякъде. "Тя обаче трябва ограничение – нещо, което в комисиите не се случваше досега”, каза още финансовият министър. Той призна, че в парламента, по време на обсъждането на бюджета е имало пияни депутати. "Не беше времето и мястото да го казвам, но имаше такива, които бяха пили от предишната вечер", коментира Дянков.

По повод коледните надбавки на пенсионерите, той заяви, че такива ще се раздават, само ако има пари в края на ноемврийския бюджет, което ще стане ясно до понеделник - 10 декември. Във връзка с допълнителното финансиране в сектора на средното образование, министърът обясни, че според него в тази система са направени достатъчно реформи и сега е необходимо да се дадат повече пари, за да се вдигнат стандартът, заплатата на учителите и поддръжката на училищата.„Вдигането с 10 лева на майчинските надбавки няма да има смисъл. За да се почувства като социална политика, сегашната сума трябва да се удвои или утрои”, категорично заяви той.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Всички без ГЕРБ са плачльовци

Симеон Дянков пред Фокус

Дебатът за бюджет 2013 година ми показа, че няма истинска опозиция. В момента има само една явна партия и това е ГЕРБ; всичко останало са като плачльовци, които стоят, оплакват се от нещо, но като кажеш: Ок, ти имаш възможността, какво би направил – пас. Опозицията от дясно ги е яд, защото ние сме много по-финансово дисциплинирани, отколкото те могат да бъдат. Един вид тези от дясно няма как да излязат с платформа, която да е по-добра от нашата, затова малкото дясно, ако въобще е останало нещо по-надясно от нас, си мълчи, те нямат истинска друга програма.

От ляво се ядосват, защото за увеличаване на доходите, те всъщност няма какво алтернативно да предложат и може би затова нямаше истински дебати в парламента. Пазим финансовата дисциплина, което е важно за бизнеса, без да вдигаме данъци. Вчера Словакия каза, че премахва плоския си данък и от 19% доходен данък, отиват на 23% за по-бедните и 25% за по-богатите. Представете си, аз ако кажа - готов съм да увелича и пенсиите, и майчинските, но ще трябва да увеличим данъка от 10% на 23% или 25%. Представете си тогава какво ще стане като дебат. Аз не съм такъв популист, не смятам да увеличавам данъците, когато и да било, затова сме и в тази бюджетна рамка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай