Дянков с признание! Гласи ли се за управител на БНБ

На всеки български финансист това му е мечтата, включително и на мен, каза Дянков

Дянков с признание! Гласи ли се за управител на БНБ | StandartNews.com

Бившият финансов министър Симеон Дянков призна, че би се пробвал в надпревара за поста управител на БНБ, но ако има истински обществен дебат и кандидатурите не са само политически.

"За мен това ще бъде чест. На всеки български финансист това му е мечтата, включително и на мен. За съжаление времевите параметри вчера вече бяха определени и вече текат, така че едва ли ще има такъв дебат, но се надявам, че все пак ще има", заяви Дянков пред БНТ.

Той изрази мнение, че България трябва да се управлява от ясна коалиция с правила. Бойко Борисов е прав, че втората партия не може да определя всичко в държавата. Грешка на лидера на ГЕРБ беше, че излезе с такъв твърд и безапелационен тон. Трябва повече спокойствие. В случая ненужно излезе име на иначе добър финансист - Димитър Радев. Трябва да има публична дискусия за какво са тези регулатори, какви са целите на БНБ и кои са правилните хора там като екип.

"Преди десет години - 2012 г., по същия безапелационен, бърз начин, пак Бойко Борисов каза: "харесва ми сегашният (тогавашният) управител на БНБ Иван Искров. Да си го преизберем пак. Той води стабилност на страната." Избра се буквално в един ден. След две години падна КТБ."

Категоричен е, че предвид този случай трябва да сме много внимателни, избирайки следващия управител на БНБ, още повече че извън темата за стабилността на страната, стои и разговорът за това кога и как влизаме в еврозоната. Работа на централната банка е да обясни защо е полезно България да е в еврозоната.

"Според мен точно заради влизането ни в еврозоната, а и за финансовата ни стабилност, защото последните две години фискалната стабилност на България е много по-слаба, отколкото традиционно. Това не зависи само от БНБ, но зависи и от тях. Странна е групата регулатори Здравна каса - Сметна палата - БНБ. Ако наистина са загрижени ГЕРБ и Бойко Борисов за еврозоната, би трябвало да е БНБ - Комисията за финансов надзор и Фискалният съвет, защото това са трите регулатора - всички с изтекли мандати, от които в различни степени зависи плавното ни влизане в еврозона."

По думите на Симеон Дянков "Възраждане" използват липсата на адекватно обяснение за ползите от влизане в еврозоната, те умело виждат този голям пропуск и го поставят като голяма тема, съответно инициират референдум. И не трябва някой да застава срещу референдума, защото то е демокрация, отговорът е регулаторите и правителството да си свършат работата и да обясняват всеки ден защо това е полезно.

Бившият финансов министър коментира и бюджета за 2023 година: "Асен Василев наистина вярва, че може да предложи бюджет, който да осигури обещаните социални плащания, но с разумен дефицит, аз съм по-скоро скептичен, че е възможно. Той ще влезе от 1 август и остават 5 месеца, в които да действат мерките, за които говори той. Някои от щрихите са ясни - сега взеха на 100% от държавните дружества всичките им печалби от миналата година. От друга страна, неясно за мен защо, не връщат ставките на ДДС на нивата, които бяха преди ковид."

Определи тези мерки като популизъм. Според него Асен Василев е по-подходящ за социален министър, отколкото за финансов, защото в трудни ситуации, финансовият министър трябва да има смелостта да прилага непопулярни мерки, допълни още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай