Вторник,

Дянков направи стряскаща прогноза за инфлацията. Кога ще приемем еврото

От: Стандарт -
14146
Дянков направи стряскаща прогноза за инфлацията. Кога ще приемем еврото
A
A
A

Трябва страната ни да влезе в Еврозоната, но това няма да стане, защото правителството закъсня и инфлацията ни е над тази от критериите на Маастрихт. През януари 2024 г. България няма да може да влезе в Еврозоната. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков пред Нова телевизия.  По думите му ние сме доста над средната инфлация на ЕС. До средата на 2025 г. ще се забави нашето влизане в Еврозоната, посочи Дянков и добави, че липсва адекватна информационна кампания за това какви са ползите и предимствата от влизането ни в клуба на богатите. 

За исканото увеличение на цената на парното от топлофикациите, Дянков заяви, че очаква рекордно повишение на цените на топлата вода и парното. Той определи още мерките на правителството за справяне с кризите като проинфлационна поредица от мерки. Не само социално слабите, а една значителна група от работещите са под прага на бедността и това е нещо, което върви в световен процес. У нас правителството се забави със значителни мерки и взе грешни мерки като налагането на мораториума, разкритикува Дянков.  Той изтъкна, че ще стане още по-лошо, ако не се вдигна минималната работна заплата. 

Симеон Дянков не очаква революция в пенсионната система, а изкуствено поддържана теза, за да са радостни пенсионерите. Реалното увеличение на пенсиите ще е с 5%.  Дянков очаква още, че при актуализацията на бюджета ще има по-голям дефицит. 

Прогнозата на бившия финансов министър е, че средната инфлация ще е някъде около 13%. Инфлацията през лятото ще достигне 20%, предупреди още Симеон Дянков и добави, че успокоението на инфлацията ще е в средата на 2025 година. 

Според него управлението в България е шарено, като успехите на настоящите управляващи е в областта за закриването на специализираното правосъдие. Дянков е на мнение, че не е време за нови избори. Коалицията ще продължи още известно време и има още какво да направи, каза още той. 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички