Д.Вълчев: ДСБ да кажат остават ли с нас

Д.Вълчев: ДСБ да кажат остават ли с нас | StandartNews.com

Очакваме на форума си колегите от ДСБ утре ясно и еднозначно да кажат остават ли или не в РБ, ние бихме искали те да са наши партньори, разбира се. Въпреки различията ни, това е важно. Ако ще се прави отделен проект, както г-н Кънев беше казал, понеже РБ бил изчерпан проект според него, не виждам защо да продължаваме да говорим. Но ако няма да има отделен проект, си заслужава всички да направим отстъпки и да стигнем до общ кандидат за президент, което според мен е правилното.

Това каза на брифинг във Варна днес проф. Даниел Вълчев (ДБГ) от Изпълнителния съвет на Реформаторския блок.

Според него важно постижение на това управление е приемането на новия закон за средното образовани. Важно е сега да видим как ще влезе в сила, защото видяхме, че учебниците са поръчани с 4 месеца закъснение. Новият екип наваксва с високо темпо така завареното положение, според Вълчев. Той добави, че трябва да влезе в ритъм и новата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж" и да се изградят предвидените научни центрове, да се хармонизират процесите във висшето образование, където също тече реформа и се правят законодателни промени.

По отношение на изборните правила проф. Даниел Вълчев бе категоричен, че избирателната активност у нас не е проблем, защото е съизмерима с общата за Европа. Ние искаме друго – да ограничим купения вот и вотът под натиск през тези промени. Възможността да се гласува електронно е важна и по нея има технически въпроси за решаване, а ключови са машинното гласуване с машинно броене, както и активната регистрация, с която да се изчистят от мъртвите души изборните списъци, посочи той. Според Вълчев запазването на прага за преференции в парламентарните избори и намирането на разумен праг за преференциите в местните избори са предизвикателство.

РБ е във властта, за да реши 4 проблема – изборното законодателство, антикорупционните правила – знаете, че законът вече е качен на портала за обществени обсъждания на Министерски я съвет, реформите в здравеопазването и образованието и силната национална позиция по отношение на бежанците, посочи Вълчев. Ние уважаваме и гледната точка на тези, които защитават силното морално говорене, но нашият избор, на ДБГ, е да се борим за тези 4 приоритета с участието си в управлението, категоричен бе той.

Той прогнозира, че на второ чете задължителното гласуване няма да се приеме, защото с него не се решава нито един въпрос на избирателната система у нас.

По въпроса за бежанската вълна Вълчев коментира, че запазването на нашите европейски ценности не може да се поставя под съмнение, а за бежанци могат се считат само хора, бягащи от война и които минават през установените гранични пунктове, не и икономическите, нито нелегалните мигранти.

За меморандума с ГЕРБ Вълчев обясни, че от ГЕРБ го потвърдиха и че документът съдържа 8 области с разумно разписани мерки и срокове, който е направен със съдействието на министрите и ресорните председатели на комисии. Това са прости и ясни неща – ще се приеме ли и кога антикорупционнен закон и с какви норми в него, ще се внесе ли и кога Закон за съдебната власт и с какви принципи, ще станат ли публични договорите в енергетиката и в какъв срок заедно с числата в тях, подчерта Даниел Вълчев.

Вторачването в ЕРП не е най-важното, но НЕК изкупува електроенергия на цени с огромни разлики – над пазарните цени в пъти и при фотоволтаиците, и при американските централи, и при ТЕЦ, и при Топлофикация – София, а ние искаме това да е прозрачен за обществото процес и цените да са ясни, добави Вълчев.

Попитан за РБ, той каза, че и ДБГ, и РБ работят за увеличаване на електоралната си подкрепа и има още какво да разгърнат от потенциала си. И във Варна, и в София, и в Пловдив кандидатите на от листите на местните избори имаха двойно по-голяма подкрепа от кандидатите ни за кметове и за това никой не пое отговорност, но сега идват президентските избори и РБ вече се подготвя за тях, обясни Даниел Вълчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай