Дуото Василев-Петков проби с хита "Лъжа е"

За няколко минути лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ успя да обори поне 3 от опорните точки на кръга "Капитал"

Дуото Василев-Петков проби с хита "Лъжа е" | StandartNews.com
  • За няколко минути лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ успя да обори поне 3 от опорните точки на кръга "Капитал"

Лъжа е, лъжа е... С този рефрен преди доста години родната чалга влезе в поп-фолка. Днес, над десетилетие по-късно, същият рефрен вкара олигархичното дуо Кирил Петков – Асен Василев не просто в политиката, а на върха на управлението на държавата.

Спазвайки старата максима, че никой не може да даде, това, което те могат да обещаят, двамата се впуснаха в едно нескончаемо състезание по надлъгване. Лъжата стана норма. От оправдание за очевидното несправяне с проблемите на държавата и гражданите й до предизборен лозунг и успешен инструмент за справяне с неудобните.

Най-очевиден пример за последното е случващото се с ДПС. За последните 6 месеца няма „успех“, който кабинетът да си е приписал, който всъщност да не е плод на усилията на Движението. Като се почне от бюджетите на държавата, които бяха не просто приети с помощта на ДПС, а прекроени от експерти на движението до степен, че да стане успешен.

Пак на плещите на Движението легна и задължението някой в България да се сети и да поиска НС да приеме декларация, осъждаща руската инвазия в Украйна. Защото ако не беше председателят на ДПС Мустафа Карадайъ да поиска прекъсване на пленарното заседание за обсъждане на агресията, парламентът спокойно можеше да продължи да си живее в щастливо забвение. И да пропусне случващото се на няма и 1000 км от България.

От ДПС първи постъпиха държавнически и внесоха за обсъждане в НС т.нар. „френско предложение“ за евроинтеграция на Северна Македония. Чак след това и дори след като и от ГЕРБ внесоха документа, от редиците на управляващото мнозинство се сетиха да го депозират и те. Намесата на ДПС беше жизненоважна и при приемането на последната актуализация на държавния бюджет. „При тези разнородни фракции в коалицията на отиващото си правителство видяхме парадокс - опозицията направи бюджета и го прие“, заяви в петък Мустафа Карадайъ. Лидерът на ДПС беше вкаран в удобен за управляващите ТВ формат в „Панорама“ по БНТ, при който в студиото само той представляваше опозицията в НС. Всички останали – Асен Василев, Георги Свиленски и Христо Иванов са част от (не)управляващото (не)мнозинство.

И отново се видя как въпросните три формации са се вкопчили във властта, припявайки рефрена с лъжата. Карадайъ отбеляза точки в дуела за бюджета и пенсиите, изгонването на руските дипломати и народния представител от ДПС Делян Пеевски. „Никой от участниците в конгреса на Либералния интернационал, домакин на който е ДПС, не попита за народния представител от ДПС Делян Пеевски“, категорично заяви председателят на движението в отговор на въпрос от водещия Бойко Василев. И подчерта, че отговори дължи не Пеевски, а Кирил Петков, за когото в медиите има информация, че е функция на задкулисието и на медийния и енергиен монополист Иво Прокопиев.

Карадайъ припомни и два важни момента, които ПП удобно пропускат в лъжите си. Първо ПП не е нито партия, нито има евродепутати, затова няма никакви възможности за оспорване на членството на която и да е от другите формации в АЛДЕ. И второ – Петков и Василев знаят чудесно това и затова лъжите за условията пред евролидерите се лансират само в медиите, които у нас удобно пропускат да ги питат в качеството си на какви поставят условия пред АЛДЕ. А защо този въпрос се пропуска, няма нужда се чудим.

Достатъчно е да си припомним стенограмите АРГО, в който енергийният олигарх и медиен монополист Иво Прокопиев сам признава, че държи мейнстрийма у нас. А който плаща, той поръчва и музиката са казали старите хора.

Затова все по-често рефренът „Лъжа е“ звучи в дневния ред на обществото. Като лъжата, че депутатът от опозиционната ДПС Делян Пеевски е символ на корупцията у нас. Лъжа, която след години напъни, Прокопиев успя да пробута и зад Океана. Приписвайки собствените си афери на най-големия си враг Пеевски. Но САЩ са правова държава и Пеевски обжалва наложените му санкции, а резултатът най-вероятно няма да се хареса на Прокопиев.

Затова думите на Карадайъ в петък сигурно много са изправили косите на олигарха. „Нека г-н Иво Прокопиев да участва в политическия процес, да се кандидатира за депутат, да спечели избори и да седне на първия ред в парламента. Или да стане третият съпремиер на това правителство“, призова Карадайъ, отлично разбирайки, че Прокопиев като всеки истински олигарх обича три неща – тишината, тъмнината и лъжата. И когато едно от тях липсва, е дошло време за преформатиране на задкулисния модел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай