ДСБ: Властта готви мащабна кражба

ДСБ: Властта готви мащабна кражба | StandartNews.com

София. Управляващите готвят мащабни кражби в енергийния сектор чрез държавния бюджет, алармираха ДСБ днес. "Това е единственото обяснение за готвената актуализация на бюджета и намерение да се тегли заем", категоричен бе лидерът Радан Кънев.

По негови думи твърдението, че парламентът намалява тока и работи за хората, е пълна лъжа. Според тъмносините действията на управляващите целят единствено облагодетелстване на енергийната мафия, а промените в бюджета и заема са напълно излишни.

ДСБ разкритикуваха и министъра на икономиката и енергетиката. По техни думи той не е отговорил на най-важния въпрос, а именно защо се е получил огромния дефицит в НЕК. Тъмносините са категорични, че дупката в бюджета на дружеството е причинено от "безплодните усилия" на БСП да възроди проекта "Белене", което е струвало почти два милиарда лева на българите. Другият "виновник", който ДСБ посочиха, е хидровъзелът "Цанков камък", в който са "потънали" 500 милиона лева.

Партията излезе с декларация, която призовава Министерски съвет да обяви официално, че строежът на АЕЦ "Белене" е прекратен, както и да се предприемат мерки по либерализация на пазара на тока, за да се избегнат санкции от Европейската комисия. Тъмносините поискаха и Министерски съвет да изпълни незабавно препоръките на Световната банка и ЕС и да закрие Българския енергиен холдинг (БЕХ). "Това е една неефективна и излишна структура, която генерира единствено корупция и непрозрачност", се казва в декларацията на ДСБ.

Радан Кънев отново призова управляващите да подадат оставка и обясни, че "ако БСП продължават да упорстват, че платят голяма политическа цена". По негови думи с отрязването на субсидиите на извънпарламентарните партии се цели запазване на статуквото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай