ДСБ скочи на шефа на архивите

ДСБ скочи на шефа на архивите | StandartNews.com

София. Назначението на Иван Комитски начело на Държавна агенция "Архиви" е грешка, смятат от ДСБ. Причината е, че той е бил бивш щатен служител в трети самостоятелен отдел на Държавна сигурност. Това звено е било ръководено от Нанка Серкеджиева, генерал на Държавна сигурност, която е била разследвана и съдена за унищожаване на част от архива на МВР, каза Атанас Атанасов от ДСБ. Той посочи и че Комитски е оглавявал архива на ДАНС в периода 2008-2009 година и освободен от тази си длъжност от Цветлин Йовчев. Вчера обаче той е гласувал за назначението му, каза още Атанасов.

ДСБ са срещу и други назначения в държавния апарат. Те въстанаха срещу поставянето на Боян Чуков като секретар на Съвета по сигурността към Министерски съвет и срещу слагането на Георги Димитров за постоянен секретар на Министерство на външните работи. И двамата са бивши сътрудници на Държавна сигурност, което означава, че не е ясно в чий интерес ще работят, дали на нашата или друга страна, обясниха от ДСБ.

Тъмносините са поискали и писмени обяснения от министър-председателя за извършените назначения. Според тях това не са единствените сътрудници на Държавна сигурност, които са получили постове в новата власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай