ДСБ иска възмездие за „Белене”

ДСБ иска възмездие за „Белене” | StandartNews.com

Стара Загора.ДСБ иска да знае кой изложи страната ни пред света с последните събития около АЕЦ „Белене”. Това заяви депутатът от Синята коалиция Иван Иванов за сагата с американския инвеститор, който щеше да рестартира строежа на атомната централа.
От ДСБ очакват от премиера Бойко Борисов отговор на два въпроса. Първият е защо не е изпълнил решението на парламента и собственото си правителство за окончателно спиране на проекта. Вторият пък е дали се е срещал с представителите на американската компания "Глобал паур консорциум" дни преди официалното им представяне в Народното събрание.
Това са високопоставени мошеници, с които нито парламентът, нито правителството трябваше да влизат в контакт, каза Иванов. Той припомни конфузно интервю с шефа на американската компания още преди няколко месеца, в което той посочвал като свои партньори и контрагенти авторитетни фирми. Самите „партньори” обаче били категорични, че не познават такава американска компания. Освен това единият от представителите на "Глобал пауър" бил осъден за 300 хил. евро в Италия.
Иванов за пореден път коментира и дългосрочните договори с  за изкупуване на ток от двете американски топлоцентрали в „Марица-изтоко” – ConturGlobal и AES. Според него можем да искаме запазването на цените като компенсация за досегашното привилегировано положение. Когато ТЕЦ-овете бъдат принудени да купуват въглеродни емисии заради замърсяването на атмосферата, ще има неизбежен натиск за увеличаване на изкупните цени, поясни Иванов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай