ДРОМ иска граждански квоти за осиновяванията

ДРОМ иска граждански квоти за осиновяванията | StandartNews.com

София. Непрозрачност и корупция има при взимането на решения за осиновяванията, алармира ДРОМ. Свидетелство за това са хиляди оплаквания от хора, които чакат с години за дете, гласи позицията на партията. За други желаещи пък процедурата е много по-кратка.

С около 25 % всяка година се увеличават исканията за осиновяване от български семейства, сочи статистиката. Лидерът на партията Илия Илиев е на мнение, че случаят с „русия ангел" Мария показва затруденията на многодетните семейства по отношение на изхранването на децата. Същевременно пък хиляди български двойки искат да осиновят дете. "За съжаление обаче това е много трудно. Официалните срокове за вписване в регистъра на кандидат осиновителя е между 1 и 3 месеца. Следва процедура по търсене на дете", каза Илиев.

За повечето кандидати тя трае с години. Към всяка Регионална дирекция „Социално подпомагане" се създава „Съвет по осиновяване". Той се състои от юрист, лекар, педагог, психолог. За председател се избира съответния директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане". Партия „ДРОМ" настоява за незабавни промени в закона за осиновяването, така че да има задължително граждански квоти в Съвета с цел избягване на корупционните схеми и по-голяма прозрачност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай