Събота,

Дърева: Ние сме БСП. Партията на Нинова е на 5 г.

От: СТАНДАРТ -
Дърева: Ние сме БСП. Партията на Нинова е на 5 г.
A
A
A
  • Видни социалисти в ново БСП-крило. Искат дълбока промяна

Над 70 социалисти и симпатизанти от цялата страна поставиха в НДК началото на идейно-политическа платформа „Социализъм 21 век“. След тях са Валери Жаблянов, Велислава Дърева, Димитър Генчев, Албена Шавел, Чавдар Георгиев, Георги Тодоров, Явор Куюмджиев, Бойко Петев, Елеонора Ангелова и дъщерите на партията Ана Пиринска и Ана Ананиева. Първата е наследничка на Георги Пириски, втората – на Нора Ананиева.

ВИЖ ОЩЕ: Дъщерите на БСП завиха към опозицията.Ново крило

„България изпада в период на кризисна политическа нестабилност! Но точно в този момент БСП се оказва „лидерска“ партия, възприемана като част от омразното статукво, а не като носител на желаната алтернатива, без партньори в обществото, с която никой не иска не само да управлява, но дори да разговаря! Да погледнем истината в очите. Ако не осмислим къде грешим и просто „продължим напред“, БСП е обречена на дълготрайно политическо забвение. За да се представим достойно на предстоящите предсрочни избори и да започнем да възстановяваме авторитета и доверието към партията, спешно се нуждаем от  промяна. Промяна в три решителни стъпки: нова стратегия и поведение, нова предизборна Платформа и нови лица.“, се се казва в Обръщението, което учредителите приеха.

„Къде се изгуби лявото в България?”, питат от новото партийно обединение. В състава му влизат яростни противници на настоящото управление на БСП.

„Ние не правим партията в партията, ние сме партията! Защото има БСП, която е на 130 години. Има и една паралелна партия - лидерска, която е на 5 години”, заяви Велислава Дърева.

„Видяхме катастрофалния резултат на БСП от изборите. Всичко това остана без позиция от страна на колективните органи на партията, което е абсурдно”, категоричен бе и Валери Жаблянов.

„Хората, които почувстваха, че каквито и аргументи да кажат, каквито и кандидатури да предложат, но които не са одобрени „отгоре”, остават в най-добрия случай - нечути, в редица случай санкционирани”, заяви Георги Пирински.

В Платформата на Обединението се подчертава, че „БСП трябва да се възроди като съвременна социалистическа партия с ясна идеология, програма и практически план за действие срещу социалната, икономическата и политическата криза на капитализма.“ За целта учредителите настояват за:

Конгресът на БСП да приеме неотложни мерки за възстановяване на  вътрешно-партийната демокрация, както и за незабавно прекратяване на остракизма и „лова на вещици“. Да гарантира демократичното единство на партията и представителство на  всички поколения социалисти.

   Оставка на председателя на БСП, като първа решаваща стъпка за изход от дълбоката криза на партията.

   Обединяване на усилията на леви политически формации и граждански структури на принципна, равнопоставена и взаимно уважителна основа, с цел насърчаване на мощно ляво движение за дълбока социална трансформация на България.

     Възобновяване и активизиране на дискусията за изработване на нова програма на БСП, която да даде отговор как си представяме социализма на 21 век и да зареди с енергия и да вдъхнови с надежда всеки, който желае нова перспектива за страната.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички