Драмата не стихва: И македонските роми подскочиха

Заради видео с грешни субтитри

Драмата не стихва: И македонските роми подскочиха | StandartNews.com

Демократичните сили на ромите в Северна Македония реагираха заради видео с грешни субтитри, излъчено по телевизия Канал 5, което показва спор между български граждани и служители на граничните служби на Северна Македония на ГКПП Деве Баир.

Във видеото, озаглавено "Български граждани псуват македонските полицаи на Деве баир", един от българите казва: "От два часа през нощта сме станали, за да отидем на гроба на Гоце Делчев и ти тук сега ми създаваш проблем, за да вляза". В субтитрите на медията въпросното изказване е преведено с думите: "А вие тука цигани ми правите проблем да вляза”.

ВИЖ ОЩЕ: Омраза без граници. Скопие погази Гоце, скандали и арести (ОБЗОР)

Демократичните сили на ромите в Северна Македония разпространиха позиция на своята страница във Facebook, в която се посочва, че "този клип ясно показва как българският народ и държава се отнасят и обиждат ромите, разпространявайки национал-фашистка омраза, за съжаление в 21 век".

В позицията се допълва, че предвид, инициираното вписване на българите в конституцията на (Република Северна) Македония, партията им настоява „за публично осъждане на това събитие”, а „заради обидата, нанесена на ромите” депутатът от ромски произход в парламента на Северна Македония Лятифе Шиковска "да се разграничи от гласуване на промените в Конституцията", информира БТА.

"Очакваме и министърът на външните работи Буяр Османи и министър-председателят Димитър Ковачевски да застанат в защита на своите сънародници роми, както и всички ромски партии, които са в коалиция със сегашното правителство, защото ромите са неразделна част от тази държава", се казва в позицията на Демократични сили на ромите в Северна Македония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай