ДПС предпочита избори до края на годината

ДПС предпочита избори до края на годината | StandartNews.com

София. На специална пресконференция в Парламента лидерът на ДПС Лютви Местан представи днес виждането на партията за развитието на политическия процес в страната:

Ето пълното му изказване:

Уважаеми представители на медиите, имам съзнанието, че поемам тежък риск с тази пресконференция, защото са възможни най-различни интерпретации на това, което ще ви представя като последващ анализ на резултатите от евровота и виждането на ДПС за развитието на политическия процес в страната. Притесненията ми са породени включително от интерпретациите на изявление след вота, което имах миналата седмица. Дори най-безпристрастният анализ на резервите за пълния мандат на кабинета „Орешарски" породиха заглавия от рода на „ДПС произнесе присъдата на кабинета „Орешарски". Разбира се, ние нямаме контрол върху интерпретациите и не искаме да имаме, но бих призовал към повече коректност, защото ситуацията и без това е достатъчно деликатна, за да има нужда от превратни интерпретации. ДПС не произнася присъди. Няма да го прави и днес. Ще представи коректно позиция за възможния изход и за възможния преход към политическа стабилност.

Започвам с това, че в българското общество бяха нагнетени много силни очаквания, че евровотът ще даде отговор на много въпроси. Днес трябва да признаем, че евровотът даде отговор на някои въпроси, но също така постави много нови въпроси. Основният въпрос, свързан с евровота, като отражение върху вътрешната политика, беше дали този вот ще прелегитимира кабинета „Орешарски", за да е в състояние той да премине от стратегия на оцеляване към ефективно управление. Всъщност това е най-важният въпрос, от отговора на който зависи животът на кабинета „Орешарски". Струва ми се, ние сме първата политическа сила, която каза още миналата година, че животът на кабинета „Орешарски" няма да зависи толкова от това има или няма формално аритметично мнозинство, което да го подкрепя в 42-рото Народно събрание, няма дори да зависи от протестите, а от това дали ще е в състояние да управлява ефективно. За второто е необходимо да се стъпи освен на аритметично мнозинство, и на реално доверие.
Какво ни каза евровотът? Аз предлагам преди това да се съгласим със следното. Ако приемем, че евровотът е представителен за доверието в кабинета „Орешарски", то същият този принцип би трябвало да бъде приложим и за отговора на въпроса „Зададе ли евровотът реална алтернатива на кабинета „Орешарски"?".

Партиите, които стоят зад кабинета „Орешарски", получиха някъде към 810 000 гласа. Ако приемем, че това не е достатъчно силен вот, който да прелегитимира управлението на страната, аз бих попитал: съгласни ли сте, че осемстотин и малко хиляди гласове за партиите, които се обявяват за алтернатива, достатъчни ли са за легитимирането на алтернатива? Много интересен въпрос, който досега не е формулиран. Ние приемаме, че има проблем. Приемаме, че 800 000 гласа не са достатъчно силна подкрепа за кабинета „Орешарски", с много важната уговорка, че тази оценка е резултат от по-общия поглед на вота, а не произхожда от доверието, което собствено ДПС получи. Разбира се, вотът определи първата политическа сила и ние ги поздравихме. Но и днес ще повторя: вотът не дава основания за еуфория, още по-малко – не дава основание на никого да повишава децибели и да размахва пръст, да се връща към „Аз"-формата, защото първата и втората политическа сила измерват първото и второто си място не по това колко са надградили доверието отпреди една година, а по това кой по-малко е загубил, но е загубил. Да, БСП губи над 500 000 гласа, но победителят ГЕРБ също губи над 400 000 гласа доверие. Включително и Реформаторският блок, които успяха с малко да прескочат бариерата за Европарламента, загубиха над два пъти в сравнение със сумарния вот, който получиха партиите от Реформаторския блок преди една година – те имаха над 300 000 гласа срещу 144 000 на 25 май. Разбира се, и тях ги поздравихме с успеха, не куртоазно. Затова казахме, че сега е време за много прецизен анализ, без еуфория и с грижа за бъдещето на страната.

И сега минавам вече към отговора на въпроса какво ние разбираме под необходимост от контролиран, плавен преход към успокояване на политическия процес. Анализът на изборните резултати прави невъзможен пълния мандат на кабинета „Орешарски". Идеята за пълен мандат не е път към стабилност. Като изключим този вариант, са възможни три други варианта. Първият – хоризонт на кабинета „Орешарски" до октомври 2015 г. и провеждане на избори две в едно, местни и парламентарни. Избори догодина по това време. И трети вариант – избори до края на годината. Това ще рече мандат от още четири месеца, оставка на кабинета „Орешарски" в края на месец септември, най-късно началото на месец октомври, плавно предаване на властта на служебен кабинет и провеждане на предсрочни парламентарни избори последната неделя на месец ноември или първата неделя на месец декември. Моля да ме чуете: нашите предпочитания са към третия вариант - избори до края на годината. Надявам се, че това звучи вече достатъчно ясно и това е моят отговор на определени притеснения, че позицията на ДПС не е била достатъчно ясна. Бързам обаче да внеса следната уговорка: не налагаме на никого тази позиция. Ако някой има по-добра идея, ние сме отворени за диалог. Готови сме за разговори. Сега е време всеки да поеме своята политическа отговорност и доблестно да заяви виждането си. Ние днес решихме да го направим пред българските медии.

Този вариант има един много сериозен минус, това трябва да се изкаже още днес. Това е проблемът с бюджетната процедура. Вие знаете, че по Конституция и по закон бюджетът трябва да бъде внасян най-късно до края на месец октомври и да бъде приет до края на календарната година. При този вариант това няма как да се случи - тежък риск, проблем. Искам обаче да кажа, че дори изборите да са незабавно, т.е. кабинетът да подаде оставка още утре, проблемът с бюджета остава същият – отново няма да влезем в нормалния график за приемане на бюджета. Затова казахме, че сме отворени за разговори и за други варианти. Имаме основание да смятаме, че минусите на първия вариант са по-малко в сравнение с рисковете, които се пораждат от другите варианти, тъй като има смисъл едно управление да продължи само ако то е в състояние да трансформира режима на оцеляване в стил на ефективно управление.

Искам категорично да заявя: идеята, съгласието за предсрочни избори, които да се проведат до края на годината, не трябва да се тълкува като признание за лошо управление на страната. управлението на кабинета „Орешарски" издържа на сравнението с предишното управление и на предишни управления и разликата е категорично със знак „плюс". Неслучайно ДПС получи толкова силна подкрепа от своите избиратели, защото те оценяват високо управлението на кабинета „Орешарски". От тази гледна точка, съгласието на ДПС за диалог за предсрочни парламентарни избори не произтича от нашия тяснопартиен интерес.

Той, ако трябва да бъда искрен, се свързва с идеята кабинетът „Орешарски" да продължи да управлява още дълго. Нас обаче ни води грижата за стабилността на държавата и поставяме на първо място интересите на страната, които са свързани с намирането на формула за по-стабилно управление, което да стъпи на нов кредит на доверие от страна на българските граждани. А вече в каква конфигурация ще се реализира властта, каква ще бъде формулата на властта е въпрос от компетенциите единствено на „Негово величество Суверенът".

Завършвам с това, с което започнах. Резултатите от изборите не дават добри перспективи за кабинета „Орешарски", но в същото време не дават основание на никого да изпадне в еуфория. Обратното – вотът зададе много въпроси, намирането на отговорите на които е дълг на основните политически сили. Отговорите не са по силите на нито една отделна партия. Затова сега е време за градивен диалог, сега е време за надпартийни усилия. С тази пресконференция ДПС дава своя принос именно в тази посока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай