ДПС иска Възродителния процес в учебниците

ДПС иска Възродителния процес в учебниците | StandartNews.com

Могиляне. Стотици жители и гости от България и Турция се събраха в кирковското село Могиляне на възпоменателен митинг за 29-ата годишнина от т.нар. Възродителен процес.

През декември 1984 г. местните излизат на мирна демонстрация срещу смяната на имената, а при разправата с протестиращите загива 17-месечната Тюркян.

Пред множеството зам.-шефът на ДПС Рушен Риза подчерта, че през мандата на ГЕРБ е направено етническо прочистване на държавната администрация и така са върнали демократичния процес с 15-20 г. назад. А сега етносите били представени на всички нива в администрацията.

"В България съществуват паралелни памети и истории. За събитията преди 100 г. има едни писаници в нашите учебници, но ние знаем от нашите дядовци друга история", заяви депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ. Той акцентира на необходимостта от адекватно отразяване на събитията от 1984 г. в учебниците по история, както и на подобни събития, станали преди повече от 40-50 г.

Социалният министър Хасан Адемов заяви, че кабинетът "Орешарски" се е опитал да възстанови социалната справедливост. "Очакванията са големи и затова правителството ще направи така, че следващите стъпки в социалната сфера да удовлетворят повече хора", увери Адемов.

Дни преди митинга в Могиляне в Одрин откриха паметник и парк в памет на Тюркян. Те се намират в квартал "Старите изселници" в града. Паметникът е изработен от мрамор и е дело на скулптора от Шумен Бехчет Данаджъ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай