ДПС: В България има целенасочена дискриминация

Движението излезе с декларация, в която визира и задължението за агитация само на български

ДПС: В България има целенасочена дискриминация | StandartNews.com

ДПС излезе с декларация по случай Международния ден на майчиния език, определен за честване от ЮНЕСКО. От движението използваха датата, за да предупредят, че забраната за агитация на друг език, освен на български, записана в Изборния кодекс, представлява дискриминация.

"В България има парадокси, има абсурди, има и целенасочена дискриминация. Ние миналата седмица си гласувахме Изборен кодекс, според който употребата на майчин език е забранена по време на предизборна кампания, дори и с превод. Наложена е едноезична догма", протестира от трибуната на парламента Ерол Мехмед.

По думите му препоръките на Венецианската комисия са неглижирани. "Езикът е средство за комуникация, но българският парламент, всички партии и лично премиерът го превърнаха в инструмент за дискриминация", обвини още депутатът от ДПС.

"Преди три дни министър-председателят на страната и председател на ГЕРБ Бойко Борисов и тази сутрин Цветан Цветанов, абсурдно се оплакват на журналисти, че се пишело за коалиция с ДПС, за преференции се пишело, а хората не виждали, че уседналостта била останала, че майчиният език като предложение е било отхвърлено", припомни Мехмедов. И заключи, че те се хвалят, че е наложена дискриминация на милион и половина български граждани - техни сънародници, и чакат аплодисменти от българското общество. "Това е разпад на ценностите", възмути се още депутатът от движението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай