ДПС: Целенасочена дискриминация за майчиния език

Движението с остра декларация по случай Международния ден на майчиния език

ДПС: Целенасочена дискриминация за майчиния език | StandartNews.com

ДПС излезе с декларация по случай Международния ден на майчиния език, определен за честване от ЮНЕСКО. Движението предупреди, че забраната за агитация на друг език, освен на български, записана в Изборния кодекс, представлява дискриминация.

"В България има парадокси, има абсурди, има и целенасочена дискриминация. Ние миналата седмица си гласувахме Изборен кодекс, според който употребата на майчин език е забранена по време на предизборна кампания, дори и с превод. Наложена е едноезична догма", заяви от парламентарната трибуна Ерол Мехмед.

По думите му езикът е средство за комуникация, но българският парламент и всички партии са го превърнали в инструмент за дискриминация. Според Ерол Мехмед препоръките на Венецианската комисия са неглижирани.

"Преди три дни министър-председателят на страната и председател на ГЕРБ Бойко Борисов и тази сутрин Цветан Цветанов, абсурдно се оплакват на журналисти, че се пишело за коалиция с ДПС, за преференции се пишело, а хората не виждали, че уседналостта била останала, че майчиният език като предложение е било отхвърлено", припомни Мехмед. По думите му всъщност те се хвалят, че е наложена дискриминация на 1,5 млн. български граждани - техни сънародници. "И чакат аплодисменти от българското общество. Това е разпад на ценностите", възмути се още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай