Карадайъ даде знак от Видин за културно-историческото наследство

То трябва да бъде основа за икономическо развитие, смята Мустафа Карадайъ

Карадайъ даде знак от Видин за културно-историческото наследство | StandartNews.com

Българското културно-историческо наследство в неговата цялост и пълнота трябва да бъде основа за икономическо развитие. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ във Видин, след като разгледа разкопките в античния град Бонония, съобщи пресцентърът на ДПС.

Има дълбок смисъл в това ДПС да започне кампанията си от Видин – градът на трите крепости Бонония, Баба Вида и османското Кале, допълни той.

Миналата година археолозите под ръководството на доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН разкриха  цялото трасе на западната крепостна стена на Бонония, на западната порта, проучиха крепостния зид, достигащ на места височина от 4 до 5 метра. Идеята на кметството във Видин е оставките от античния град да се превърнат в музей на открито. Антична Бонония стана Чудо на българия за 2023 г. в кампанията "Чусата на България".

Гърция още през 1933 г. извежда културно-историческото си наследство и свързания с него туризъм като стратегически държавен приоритет, заяви и евродепутатът от ДПС Искра Михайлова.

Трябва да направим такава среда, че да оставим за младите знанието, познанието, ученето, науката да бъде основа за развитие, основа за конкурентен избор в ХХI век, а  не арогантността, наглостта и лъжата, на които сме свидетели в последните няколко години, за съжаление от политици, заяви още Карадайъ. Има политици, които внушават на младия човек, че арогантността може да бъде основа за развитие. Не – квалификацията и моженето ще направят нашите млади хора конкурентни на европейския пазар на труда, категоричен бе лидерът на ДПС.

Във Видин екипът на Централния предизборен лъч посети синагогата, която се реставрира в момента, Осман Пазвантоглу джамия и мавзолея на Антим I – първия екзарх на самостоятелната Българска екзархия, видински митрополит, председател на Учредителното народно събрание и на Първото велико народно събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай