Вторник,

ДПС отговори на Петков: Ще защитаваме всеки несправедливо набеден гражданин!

От: Стандарт -
869
ДПС отговори на Петков: Ще защитаваме всеки несправедливо набеден гражданин!
A
A
A

ДПС е само фокусирано единствено в защитата на един от своите депутати – Делян Пеевски. Разбирам, че това е единственият им фокус, но може да се фокусираме и върху други неща, които интересуват българските граждани. Това заяви премиерът Кирил Петков от парламентарната трибуна.

Той бе в Народното събрание, за да отговаря на въпроси на ДПС за разрешението на Министерството на транспорта и на  Национална компания "Железопътна инфраструктура" да подпишат договор за финансиране на проект "Модернизация на жп линия София - Драгоман - сръбска граница".

Депутатът от ДПС Станислав Анастасов му отвърна, че ДПС ще защитава всеки невинно набеден български гражданин от Кирил Петков, „Продължаваме промяната“ или кръга Капитал, дори ако ще да е от самата ПП, каквито случаи според него вече имало.

Поводът за размяната на репликите беше въпросът на ДПС защо правителството е разпоредило Национална компания “Железопътна инфраструктура” да подпише договор за финансиране на проект за 166,2 млн. лева по Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020, без одобрение от Еврокомисията.

Под въпроса са се подписали председателят на партията Мустафа Карадайъ и колегите му Делян Пеевски, Халил Летифов и Станислав Анастасов. Проектът, визиран от тях, е “Модернизация на жп линия София – Драгоман – сръбска граница, жп участък Волуяк – Драгоман – фаза 1”.

Дали тези действия на правителството са съобразени с правилата за разходване на европейски средства, както и ще бъде ли спрян проектът до получаване на съответното разрешение от Брюксел, искат да знаят депутатите.

И уточняват: “Следва да се има предвид, че нито ДПС, нито нейни народни представители имат каквото и да било отношение към този договор, а недопустимите манипулации и лъжи в отделни медийни публикации очевидно целят да отклонят общественото внимание от поредното незаконосъобразно действие на управляващите, водещо до злоупотреба с европейски средства”.

Премиерът отговори, че има поне 10 регламента, които го позволяват, а у нас това разрешава чл. 24 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове. Той позволява подписване на договори преди одобрения от Брюксел, когато има решение на Министерски съвет, в което са посочени източници на финансиране, ако проектът не бъде одобрен.

Участъкът София-Драгоман е разделен на два лота, като първият е от Волуяк до Петърч. Печели го обществена поръчка сдружение “Вистра”, в което са ВДХ АД (бившето “Водстрой 98”) и испанската “Лантания”. Сумата за строителството е 92 млн. лв.

ДПС отправиха питането си до премиера, защото медийни публикации свързват “Водстрой 98” с Делян Пеевски, за което движението категорично отрича каквито и да е връзки. ВДХ бе придобита от “Хидрострой” през 2016 г. Вторият лот от Петърч до Драгоман печели гръцката фирма “Терна”, а стойността е 275 млн. лв. “Терна” е готова с техническия проект, чака разрешения за строеж. За лота от Волуяк до Петърч също има технически проект, който е в процес на одобрение и се очаква финално одобрение от Брюксел.

На питания и въпроси на депутати ще отговарят още вицепремиерите Борислав Сандов и Гроздан Караджов, министрите Атанас Атанасов, Христо Проданов, Бойко Рашков, Теодора Генчовска, Георги Гьоков, Драгомир Заков, Иван Иванов и Николай Събев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички