Неделя,

ДПС иска агитация на майчин език с превод за вота

От: Рачо Рачев -
A
A
A

При 11 гласа „за“, 9 „против“ и без нито един „въздържал се“, комисията по правни въпроси подкрепи идеята на управляващите от ГЕРБ за промени в изборното законодателство, свързано с машинното гласуване, предаде БНТ.

От партията внесоха законопроект, чиито текстове предвиждат всеки избирател сам да прецени дали да упражни правото си на вот на машина или с хартиена бюлетина. Машинно гласуване обаче няма да има на местни избори за кметове и общински съветници, а само за парламентарни, президентски и избори за Европарламент. Предвидено е още да има минимум едно устройство и то в секциите с не по-малко от 300 избиратели.

От ГЕРБ предлагат още в Изборния кодекс да бъде разписана и специална глава, предвиждаща смесена система при вота за Велико Народно събрание – 200 депутати да се избират пропорционално, а останалите 200 мажоритарно.

Опозицията от БСП се изказа критично за предложените промени. „Еманация на абсолютно безхаберното отношение към законодателния процес“, определи ги депутатът Крум Зарков. Според него именно това показват измененията „в последния момент, когато изборите вече чукат на врата“.

„Председателят на ЦИК Стефка Стоева напусна, защото осъзнава много добре, че я вкарват в спирала, в която се търси не който да свърши работата, а кой да понесе отговорността от несвършената работа“, смята Зарков, според когото законопроектът има скрити цели, сред които и „хвърляне на прах в очите на хората“.

ДПС също се обяви против новите текстове и отправи свои алтернативни предложения, които не бяха отхвърлени от мнозинството.

От движението настояват да отпадне задължителното гласуване, както и да няма квадратче „Не подкрепям никого“ в избирателната бюлетина.

Според ДПС, чието предложение аргументира депутатът Хамид Хамид, трябва да се възстанови и старият ред за образуване на избирателни секции в чужбина, както и да отпадне принципът на уседналост.

От партията за пореден път предложиха да има и възможност за политическа агитация на майчин език с осигурен превод.

„ДПС няма да подкрепи проекта на ГЕРБ, за второ четене ще се включим там, където може да има подобрение“, обясни Йордан Цонев и допълни: „Той не решава основните проблеми пред изборното законодателство“.

Очаква се текстовете да влязат за обсъждане в пленарната зала.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички