Донев събира шефовете на служби заради атентата срещу Гешев

Прокуратурата разследва терористичен акт

Донев събира шефовете на служби заради атентата срещу Гешев | StandartNews.com

Министър-председателят Гълъб Донев събира днес началниците на МВР, специалните служби и представители на прокуратурата, за да обсъдят действията на институциите след вчерашния взрив срещу кортежа на главния прокурор. Прокуратурата разследва терористичен акт, предаде БНР.

По информация на следствието взривно устройство е задействано преди обед пред автомобила на НСО, в който е бил Иван Гешев със семейството си. Няма пострадали при експлозията.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров вчера първи даде изявление за инцидента с кортежа на НСО и главния прокурор Иван Гешев.

"Съответно е формиран щаб", в който освен МВР участват представители на държавната агенция, национална сигурност, националната служба за охрана, заяви Тодоров и обяви днешното съвещание, свикано от служебния премиер Донев:

"Ще участват както министър Демерджиев, така и представители на службите на МВР, ГДБОП, ГДНП, жандармерия, НСО, ДАНС, прокуратурата. От тук нататък ще изпълняваме всички разпореждания, които прокуратурата ще дава по случая".

Няколко часа по късно на метри от мястото на взрива, насочен срещу автомобила на Гешев, директорът на Националната следствена служба и заместник главен прокурор Борислав Сарафов обяви:

"Очевидно главният прокурор е мишена за някого и то не е мишена, която просто да бъде сплашена. Това е мишена, която да бъде убита. Бомбата е била не само с голям тротилов еквивалент, не по-малко от 3 кг, по първоначалното мнение на експертите, но и с осколки. Очевидно бомбата е била, взривното устройство е било с намерение да убие.

Към момента наказателното производство е за терористичен акт по гл. 1 от НК. Целият ресурс на ДАНС и МВР е ангажиран по разследването.

Последваха огледи и следствени действия на специализираните служби. Изяснява се вида на взривното вещество, количеството му, търси се детонатор.

Още информация се очаква днес, след като приключи съвещанието, свикано от служебния премиер.

В 11 часа прокурори, следователи и съдебни служители ще излязат пред съдебните палати в цялата страна в подкрепа на главния прокурор. Мирният протест е с цел да покажат единство срещу опитите да бъдат сплашени, обясниха от организацията на магистратите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай