Дончев: Всички оперативни програми стартират до средата на годината

Дончев: Всички оперативни програми стартират до средата на годината | StandartNews.com

До средата на годината очаквам всички оперативни програми от новия програмен период да стартират. Това заяви на брифинг вицепремиетър Томислав Дончев, който се отчете за първите 100 дни на правителството.

Никой от членовете на кабинета не е имал време да навлезе в ресора си заради геополитическата криза, спирането на "Южен поток", природните бедствия и кризите, предизвикани от "човешка глупост", каза вицепремиерът. И изтъкна, че най-голямото предизвикателство пред кабинета е да открие баланс между осигуряване на стабилност и стартиране на реформи в ключови сектори на държавата.

Реформите в здравеопазването, правосъдната система и държавната администрация, вече имат лица и посока, добави Дончев и увери, че приема критиката, че кабинетът е можел да бъде по-бърз и решителен. "Вместо да развиваме, в тези 100 дни често бяхме в ситуация да спасяваме цели сектори като енергетиката, пенсионната система и еврофондовете", продължи той.

Възстановяването на инвестициите в големите инфраструктурни обекти, стартирането на програмата за саниране, са част от добрите насоки в управлението на кабинета. Правитеслтвото успя да "напипа" пулса, който трябва да гарантира икономически растеж, каза още Дончев.

Рискът от загуба на стотици милиони от еврофондовете в края на 2014-а е манимилизиран, обяви Дончев. Сумата е редуцирана до 27 млн, допълни той. От разплатените 1 млрд. по еврофондовете през 2015 година над 40% са платени през първите 100 дни на кабинета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай