Дончев: Брюксел одобрява още три програми до март

Дончев: Брюксел одобрява още три програми до март | StandartNews.com

Надявам се освен ОП "Човешки ресурси", която вече е одобрена, до март 2015 г. да имаме още поне две или дори три одобрени програми. Това заяви пред БНТ вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

Това ще ни гарантира, че 2015 г. няма да е нулева, каквато беше 2014 г., каза Дончев и допълни, че това говори за доверието, което вече има България пред Европейската комисия. Дончев напомни, че от евросредствата, които бяха спрени заради допуснати грешки в периода 2010-2013, вече са възстановени около 400 млн. лв. по ОП "Околна среда" (ОПОС) за плащания от 2013 г. Надявам да получим нещо и по плащанията за 2014 г., каза Дончев. Според него задлъжнялостта към бюджета по ОПОС и ОП "Регионално развитие" е около 1,8 млрд. лв.

Одитори от Европейската комисия вече са в България, за да преценят дали са изпълнени всички изисквания, за да бъдат отблокирани средствата по ОПРР, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Ако одитът е положителен, средствата могат да бъдат отблокирани още през следващата седмица, каза Павлова. Така разплащанията по проектите ще могат да започнат още през януари, допълни тя. България може да загуби 106 млн. евро по ОПРР, посочи Павлова и допълни, че целта на кабинета е да бъдат спасени поне 100 млн. евро от тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай