Дончев пое огромния риск! Каза условието на ПП-ДБ

Намираме се в необичайна ситуация, добави той

Дончев пое огромния риск! Каза условието на ПП-ДБ | StandartNews.com

"За да пропилеем, за да се откажем от първия мандат, който е наша отговорност, трябва да имаме сигурни гаранции и аргументи, че с втория мандат 100% ще има  резултат и той ще бъде добър",  коментира Томислав Дончев от ГЕРБ пред журналисти в парламента. Той подчерта, че ГЕРБ са готови с повече от един състав на Министерски съвет в зависимост от нуждите на ситуацията. 

"Въпреки че не обичаме да ни поставят условие, въпреки че всички български граждани, които са ни подкрепили, не обичат да ни се поставят условия - участваме в тези разговори", посочи той.

"Видни са усилията да се сформира в този парламент мнозинство, което да може да приема законите, но преди това да може да излъчи нормално, титулярно, работещо правителство.

За тази цел е необходимо да има съгласие, единение на волята между повече от една политическа сила по отношение на няколко неща. Първото е обща законодателна програма. Второто е синхрон в политиките, които трябва да се провеждат тук в парламента и Министерски съвет.

Третото е съгласие по отношение на правителство, което включва и персоналният състав. Когато говорим за Министерски съвет, личността, нейните персонални и професионални, са от огромно значение. Извървели сме една трета от пътя. Имаме виждане по отношение на законодателната програма.

Очаквам техническа и експертна работа по отношение на политики. Ако сравните програмите на първата и втората политическа сила - в тях има много сериозни различия и то не може да се работи по системата най-малко общо кратно. Тук говорим за ревизия в посока реализъм", добави Дончев.  

Според него сме в необичайна ситуация и ГЕРБ са склонни на някои компромиси. "Когато търсиш подкрепа, защото ние сме в хипотезата вторият да търси подкрепа от първия, даваш аргументи", уточни Дончев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай